Національна школа суддів України

Підтримання кваліфікації суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів

7–11 жовтня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Вітальною промовою захід відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який наголосив, що відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у межах підготовки буде проведено тренінги з наступним оцінюванням суддів на теми: “Особливості розгляду сімейних спорів” та “Особливості розгляду справ, пов’язаних із визнанням правочинів недійсними” (модератор – заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Галина Юровська).

Підготовку проведуть досвідчені висококваліфіковані судді та викладачі, які мають знання, досвід і навички викладацької діяльності.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Ольга Ступак у ході інтерактивної лекції залучить колег до обговорення актуальних питань, які виникають під час розгляду цивільних справ у апеляційному та касаційному порядку. Доцільним буде розгляд правових висновків Верховного Суду України та Великої Палати Верховного Суду у спорах, що виникають із кредитних правовідносин. Заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький зосерндить увагу суддів на новітніх технологіях під час здійснення судочинства та вчинення процесуальних дій через засоби електронного зв’язку з відповідними механізмами ідентифікації та безпеки. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова розкриє окремі аспекти вирішення спорів, що виникають із трудових правовідносин. Суддя Апеляційного суду Київської області у відставці Михайло Поліщук скерує суддів до розгляду актуального питання застосування Цивільного процесуального кодексу України в редакції 2017 року судами апеляційної інстанції. Жваво пройде дискусія, яку організує Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 рр.), адвокат Жанна Лук’яненко щодо застосування Європейської Конвенції з прав людини та  практики Європейського суду з прав людини в цивільному судочинстві. Інформаційним та практично доцільними для суддів буде виступ заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів, кандидата психологічних наук Андрія Маслюка щодо запобігання розвитку професійного вигорання суддів. Актуальною є тема щодо антикорупційного законодавства та особливостей декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру за рік, яку запропонує для розгляду викладач Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська. Безумовно корисною для використання в роботі буде лекція головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидата філологічних наук, доцента Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

У ході підготовки судді судових палат у цивільних справах апеляційних судів у конструктивній атмосфері обміняються думками, виконають індивідуальні практичні завдання, обговорять проблемні питання, обміркують шляхи їх вирішення. 

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.