Національна школа суддів України

Підтримка суддівської освіти

11 березня 2015 року Проект USAID "Справедливе правосуддя" провів щомісячну зустріч донорів та виконавців проектів, які працюють у сфері зміцнення верховенства права в Україні. Метою зустрічі було обговорення планів та пріоритетів Національної школи суддів України.



Ректор   Микола Оніщук, звертаючись до представників міжнародних організацій, проектів міжнародної технічної допомоги відзначив, що з моменту попередньої такої тематичної зустрічі вдалося досягти значних якісних зрушень у системі суддівської освіти. Зокрема, законодавчо змінено доктрину первинної підготовки – кандидати на посаду судді відтепер готуватимуться централізовано та стаціонарно протягом дванадцяти місяців. Це надасть можливість Національній школі суддів України забезпечити таку програму підготовки майбутніх суддів, яка дозволить їм оволодіти навичками професійної діяльності, – наголосив ректор.

Підтримання та підвищення суддівської кваліфікації – теж піднімаються на новий рівень. Відповідно до національних  стандартів суддівської освіти, підготовка суддів стає більш практичною та інтерактивною, стандартизованою. Водночас,  тематика навчального процесу орієнтується на потреби та поточні  інтереси суддівської аудиторії. У поєднанні із запровадженням нової системи взаємин між викладачами (тренерами) та слухачами, це має повернути суддям мотивацію до навчання та підвищення кваліфікації.

У цьому зв’язку ректор запросив експертне середовище долучитися до процесу розробки анкети, яка відповідно до вимог Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" буде заповнюватися тренерами за результатами підготовки судді та є елементом його регулярного оцінювання упродовж перебування на посаді. Виконання цього важливого завдання допоможе перейти від формальної до сутнісної оцінки підготовки суддів.

Національна школа суддів також сподівається на співпрацю з проектами міжнародної технічної допомоги в питанні розробки тестових матеріалів для кваліфікаційного оцінювання суддів.  Микола Оніщук також закликав  донорів та експертів долучитися до розробки нових модулів стандартизованої програми підготовки, які будуть використовуватися у процесі підготовки як майбутніх  суддів, так і призначених вперше на посаду судді.

Ректор відмітив, що завдяки запровадженню принципів програмно-цільового управління, новим концептуальним наукоємним підходам, автоматизації процесів, суддівська освіта має позитивні зрушення та подальшу динаміку до вдосконалення. Проте наявні досягнення, сьогодення та майбутнє підготовки суддівських кадрів великою мірою залежать від підтримки міжнародного співтовариства, – наголосив Микола Оніщук. Ректор подякував представникам міжнародних організацій, проектів міжнародної технічної допомоги за плідну співпрацю та розуміння того, що інвестиції в суддівську освіту є гарантією справедливого правосуддя.

Під час зустрічі Микола Оніщук відповів на запитання учасників щодо окремих напрямків діяльності Національної школи суддів України та інституційного розвитку установи, удосконалення методології підготовки суддів, запровадження в діяльність Національної школи суддів України кращого світового досвіду.

У свою чергу, представники проектів, спрямованих на втілення принципів верховенства права в Україні, змогли презентувати свої програми та запропонувати Національній школі суддів України різні напрямки співпраці на майбутнє. Констатувалося відчутне посилення інституційної спроможності та якісне оновлення системи суддівської освіти. Учасники зустрічі запевнили, що виконання завдань, які стоять перед Національною школою суддів України, буде підтримано міжнародним співтовариством.

На зустрічі були присутні проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна та  начальник відділу міжнародних зв’язків Тетяна Пустовойтова.