Національна школа суддів України

Підтримка в реформуванні суддівської освіти

31 липня 2015 року відбулася робоча зустріч проректорів Володимира Мазурка та Анатолія Костенка з представниками спільного проекту ЄС та РЄ “Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні”. Метою зустрічі було представлення проекту та обговорення напрямів можливої співпраці. 

Керівник проекту Олена Трапезнікова розповіла про основні напрямки проекту: надання підтримки щодо заходів та забезпечення виконання стандартів Ради Європи в ході реформи сфери юстиції та сприяння діалогу між Радою Європи та Україною шляхом надання зворотнього зв’язку моніторинговим органам Ради Європи щодо ходу реформи. Тобто, допомога європейської спільноти націлена на впровадження в юстиціарну сферу нашої держави стандартів Ради Європи через підвищення інституційної спроможності правових інститутів та забезпечення підтримки процесу практичного впровадження реформ.

 Під час зустрічі було обговорено хід виконання “дорожньої карти“ - Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та Плану дій щодо реалізації положень Стратегії, в яких чимала увага приділена питанням суддівської кваліфікації. 

Проректор Володимир Мазурок повідомив представників проекту про хід модернізації системи суддівської освіти, виклики та завдання, що є особливо актуальними нині. Зокрема, проректор розповів про трансформації процесу підготовки суддів та кандидатів на посаду судді, які розпочалися після прийняття Закону “Про забезпечення права на справедливий суд”. Поряд із цим, доктрина суддівської освіти неухильно наближається до стандартів Ради Європи, прогресує якість підготовки суддівських кадрів. Однак, реалізація судової реформи в контексті підвищення кваліфікаційної спроможності суддів потребує вивчення та залучення досвіду країн Європейського Союзу, – наголосив Володимир Мазурок.

Сторони обговорили можливості співпраці, зокрема експертної допомоги з боку проекту та європейської спільноти в питаннях методологічного забезпечення проведення курсів і тренінгів для суддів, які дисциплінарним органом тимчасово відсторонені від здійснення правосуддя.Окремою темою для обговорення стали комунікаційні проблеми судової влади та заходи, необхідні для утвердження довіри до правосуддя та його авторитету. Велика роль у цьому процесі має належати формуванню ефективних практик комунікації суду з громадськістю та мас-медіа.

Широко обговорювалися потреби підготовки судового корпусу, варіанти співпраці в залучені провідних європейських експертів для викладання, спільна розробка програм підготовки та матеріалів, проведення тренінгів. 

У ході зустрічі зазначалося, що для вітчизняної суддівської освіти важливим є вивчення європейської юридичної думки щодо питань запровадження регулярного та кваліфікаційного оцінювання суддів, методології відбору кандидатів на посаду судді, визначення особистих морально–психологічних якостей кандидатів, інших сфер науково-методичного забезпечення правосуддя.

 Констатувалось, що громадянське суспільство, правнича спільнота, суддівське співтовариство, органи державної влади та європейські донори мають бути партнерами у процесі реформування. Тому варто створювати платформи для їх комунікації та координації дій.

 Сторони дійшли згоди щодо необхідності напрацювання конкретних пропозицій щодо розвитку співпраці відповідно до наявних потреб суддівської освіти. Спільні цілі, двостороннє натхнення та єдність у розумінні підходів до підвищення ефективності підготовки судових кадрів будуть запорукою перспективності співпраці Національної школи суддів України та спільного проекту ЄС та РЄ “Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні”