Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів

19-20 квітня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей та міста Києва.

Розпочалась підготовка з виступу начальника управління забезпечення взаємодії із засобами масової інформації та видавничої діяльності Верховного Суду України Катерини Вороненко щодо особливостей взаємовідносин секретарів судового засідання з засобами масової інформації в судовому засіданні та за межами суду. У ході проведення заняття було обговорено актуальні теми відносно проблем підвищення авторитету судової влади в українському суспільстві. Викладач Національної школи суддів України, доцент кафедри культури української  мови Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш запропонувала секретарям судових засідань виконати практичні завдання, які потребували знань з українського ділового мовлення за професійним спрямуванням. На практичному занятті представника Голосіївської районної організації Товариства Червоного Хреста Івана Павлишина, працюючи в малих групах, учасники підготовки навчилися надавати  домедичну допомогу відвідувачам суду, приведенню потерпілої особи у відновне положення до прибуття бригади швидкої допомоги, розрізняти перші ознаки інфаркту, інсульту, епілепсії, дізналися про рани різної класифікації та кровотечі.

В наступні дні підготовки секретарям судового засідання будуть запропоновані до обговорення не менш актуальні теми. Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко зосередить увагу на психології діяльності працівника апарату суду, засобах оптимізації міжособистісних стосунків в колективі працівників суду, шляхи попередження, вирішення конфліктів, запобігання професійному вигоранню. Вагомими та доцільними будуть виступи суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Дмитра Костенка, Володимира Донця щодо судової практики організації роботи із зверненнями громадян в окружних та апеляційних адміністративних судах, оформленні,  відправленні судових викликів та повідомлень, судових доручень, порядку забезпечення адміністративного позову, строків звернення до адміністративного суду, судових витрат в адміністративних справах.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі «Підготовка».