Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів місцевих загальних судів

14–18 березня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше.

У вітальній промові проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко познайомив  суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки та акцентував увагу на вимогах ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, враховуючи які, в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Суддівська етика та доброчесність судді” з наступним оцінюванням суддів. 

Для проведення підготовки запрошено суддів Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, визначних науковців з метою ефективного проведення лекцій та тренінгу.    

У перший день підготовки провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, заступник директора Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, кандидат медичних наук Сергій Шум запропонував до обговорення питання щодо особливостей судово-психіатричної та судово-психологічної експертизи. Ірина Кирилюк, суддя Печерського районного суду міста Києва у виступі розкрила основні аспекти розгляду справ, пов’язаних із регулюванням відносин у сфері страхування. Оксана Кабиш, викладач Національної школи суддів України, доцент кафедри культури української  мови Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова, кандидат філологічних наук запропонувала суддям виконати практичні завдання, які потребували знань з українського ділового мовлення за професійним спрямуванням.

Інші дні підготовки також будуть насиченими. Під час виступу Василь Гуменюк, суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України надасть практику розгляду судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, а в обговоренні судді обміняються досвідом. Практичні рекомендації судді Верховного Суду України, заслуженого юриста України Єлизавети Ковтюк відносно проблемних питань доказів і доказування в кримінальному провадженні слугуватимуть більш ефективному застосуванню при здійсненні суддями правосуддя. Валентина Щепоткіна, суддя, секретар судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України розкриє актуальні питання стосовно підготовчого провадження та кримінального провадження на підставі угод. Жанна Лук’яненко, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб простежить правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.


ФОТОГАЛЕРЕЯ