Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів місцевих загальних судів

17–21 жовтня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою відкрив підготовку начальник відділу  підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що судді під час підготовки розглянуть актуальні питання, які передбачено програмою. Іван Балаклицький наголосив, що враховуючи вимоги ст. 87 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” з наступним оцінюванням суддів та семінар на тему: “Процесуальні особливості розгляду справ в апеляційному порядку”.

Для проведення підготовки викладачами запрошено суддів Верховного Суду України, суддю, заступника голови Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ, суддів Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ, суддю Апеляційного суду міста Києва, суддю, заступника голови Апеляційного суду Київської області, заступника голови районного суду та начальника відділу забезпечення діяльності заступника Голови та секретаря судової палати у кримінальних справах Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ, видатних науковців.

Розпочала підготовку суддя Апеляційного суду міста Києва Галина Балацька, яка у виступі зупинилась на проблемних аспектах розгляду окремих категорій справ про адміністративні правопорушення. Практично значущим був виступ судді Верховного Суду України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Василя Гуменюка щодо застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів. Суддя  Вищого  спеціалізованого суду  України з  розгляду  цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук обговорила актуальні питання щодо підготовчого провадження та його ролі в забезпеченні ефективного та якісного розгляду кримінальної справи та судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Актуальними будуть лекції в наступні дні підготовки. Суддя, заступник Голови  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ Марина Червинська запропонує до обговорення питання щодо провадження в цивільній  справі в суді першої інстанції. Суддя, заступник голови Апеляційного суду Київської області, кандидат юридичних наук Олег Ігнатюк розкриє важливі теми щодо забезпечення судом права особи на свободу та особисту недоторканість та застосування положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини під час розгляду справ про злочини, вчинені внаслідок провокації.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.