Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів місцевих загальних судів

6–10 червня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, обраних на посаду судді безстроково.

У вітальній промові проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко зазначив, що судді під час підготовки розглянуть нагальні питання судової системи та ознайомив суддів з деякими актуальними питаннями, які передбачені програмою підготовки. Анатолій Костенко розповів, що в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування. Відповідальність за вчинення корупційного правопорушення”            (апробація розробленого навчального курсу). Анатолій Костенко наголосив на сучасних технологіях навчання в Національній школі суддів України, а саме на практичній реалізації “Положення про проведення курсів навчання для підвищення кваліфікації суддів, які тимчасово відсторонені від здійснення правосуддя”. 

У перший день підготовки суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова зупинилась на розкритті актуальної теми щодо суддівської етики і доброчесності судді. Судді жваво обговорили питання відносно особливості взаємовідносин голови суду та суддів цього суду, норми суддівської етики у сфері професійної діяльності та у позасудовій діяльності. Суддя, секретар судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду України з  розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Валентина Щепоткіна обговорила з суддями практику здійснення судового контролю за досудовим слідством у світлі положень Кримінального процесуального кодексу України та опрацювала проблемні питання розгляду кримінальних справ судом присяжних.

В наступні дні підготовки суддям запропонують спілкування із застосуванням інтерактивних методів навчання судді Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду  України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заступник голови Апеляційного суду Київської області, судді Апеляційного суду Київської області, видатні науковці.

Актуальним буде виступ судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидата юридичних наук Галини Юровської стосовно застосування трудового законодавства при розгляді цивільних справ та особливостей вирішення окремих категорій житлових спорів. Під час виступу судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталії Марчук щодо обговорення питань доказів і доказування у кримінальному провадженні, судді матимуть можливість отримати професіональні відповіді на питання, які їх цікавлять найбільше. Доцільним з огляду на практичне використання буде виступ судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Олени Ситнік стосовно розгляду актуальних питань застосування земельного законодавства.

Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.