Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів

13–17 червня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва.

         Відкриваючи підготовку, проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко звернувся до суддів з вітальною промовою, в якій зазначив, що підготовка суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів областей та Апеляційного суду міста Києва в Національній школі суддів України у 2016 році проводиться на підставі стандартизованих програм підготовки та ознайомив з питаннями, які передбачені програмою. Анатолій Костенко наголосив, що в межах підготовки буде проведено тренінг на тему: “Суддівська етика. Доброчесність судді” з наступним оцінюванням.

         В перший день підготовки суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталія Марчук запропонувала до обговорення актуальну тему щодо доказів і доказування у кримінальному провадженні. Виступ Наталії Марчук переріс в активну дискусію, адже проблемні питання цікавили всіх. Викликав інтерес у суддів виступ заступника начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, судді Апеляційного суду Івано-Франківської області Надії Стефанів відносно застосування положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини під час розгляду кримінальних проваджень.

        Під час підготовки судді судових палат у кримінальних справах апеляційних судів обговорять низку проблемних питань з суддями Верховного Суду України, суддями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заступником голови Апеляційного суду Київської області, суддями Апеляційного суду, судово-медичним експертом, видатними науковцями.

         Суддя судової палати у кримінальних справах Верховного суду України, заслужений юрист України Єлизавета Ковтюк під час виступу простежить особливості кваліфікації злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг. Єлизавета Ковтюк висвітлить практику Верховного Суду України у цій категорії справ. Заступник голови Апеляційного суду Київської області, кандидат юридичних наук Олег Ігнатюк розкриє проблемні питання постановлення вироку судом апеляційної інстанції та зосередить увагу суддів на проблемних питаннях обрання та продовження судами запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Під час обговорення актуальних проблемних питань судді обміняються досвідом та отримають кваліфіковані, змістовні відповіді.

         Повний текст програми підготовки розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.