Національна школа суддів України

Підтримуємо професійне зростання суддів окружних адміністративних судів

28 листопада 2 грудня 2016 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.             

Вітальною промовою підготовку відкрив начальник відділу  спеціальної підготовки кандидатів на посаду суддів Національної школи суддів України, заслужений юрист України Олександр Гашицький, який ознайомив суддів із переліком актуальних питань, передбачених програмою, та наголосив на необхідності проведення тренінгів в межах тижневої підготовки суддів на теми: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

Розпочав підготовку суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Михайло Цуркан з обговорення принципів адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини. Суддя Вищого адміністративного суду України Світлана Головчук зацікавила суддів інтерактивною лекцією щодо особливостей розгляду справ за позовами до органів Національної поліції стосовно правильності проведення атестації та звільнення з роботи. Виступ заступника голови Київського апеляційного адміністративного суду, кандидата юридичних наук Ірини Саприкіної щодо написання судових рішень в адміністративних справах викликав у  суддів жваве обговорення.

Наступні дні підготовки також сприятимуть подальшому професійному зростанню суддів, накопиченню досвіду, опрацюванню актуальних питань суддівства.

Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Валентина Ємельянова обговорить із суддями дискреційні повноваження органів державної влади та місце судового розсуду у справах за участі суб’єктів владних повноважень. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, кандидат юридичних наук,  заслужений юрист України Тетяна Чумаченко запропонує до розгляду питання щодо суддівської етики і доброчесності судді. Важливим буде виступ судді Вищого адміністративного суду України Любові Гончар, під час якого суді ознайомляться з особливостями розгляду спорів, що виникають у сфері містобудування та архітектурної діяльності. Суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Катерина Леонтович розповість про застосування митного законодавства під час розгляду справ щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів митної служби.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.