Національна школа суддів України

Підвищення кваліфікації – ефективний шлях до самовдосконалення

21–25 березня 2016 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (4–5 рік роботи), та підготовку помічників суддів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Підвищення кваліфікації шляхом отримання нових знань та вмінь  є надзвичайно важливим елементом самовдосконалення у професійній діяльності, тому для  ефективного проведення занять запрошено досвідчених суддів, провідних науковців та фахівців з окремих питань.

Під час проведення підготовки суддів Наталія Грідіна розповість про проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції, Олена Волкова розгляне  застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, Олександр Толкаченко розтлумачить норми антикорупційного законодавства, а Руслан Котелевський  проаналізує розгляд справ з організованої злочинності та наглядно продемонструє висновки Верховного суду України щодо розмежування вчинення злочину організованою групою або групою осіб за попередньою змовою. Цікавим та актуальним буде матеріал Тамари Мевлід щодо призначення судово-психіатричних та судово-психологічних експертиз. У свою чергу, Алла Семенова допоможе суддям у психологічній адаптації до професії  судді та запобіганню розвитку професійного вигорання.  Також слід зазначити, що в межах цієї підготовки буде проведено тренінги на теми: “Написання судових рішень  у кримінальному судочинстві” та “Суддівська етика. Доброчесність”.  За  результатами цих тренінгів буде проведено оцінювання суддів.

Паралельно із підготовкою суддів в Одеському регіональному відділенні стартувала підготовка помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів.

Під час підготовки помічники суддів розглянуть практику застосування кримінально-процесуального законодавства,  окремі питання застосування КАС України при здійсненні правосуддя, кримінальне провадження на підставі угод, цивільну юрисдикцію, судові рішення, їх види, властивості та порядок постановлення, правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені в рішеннях ЄСПЛ, та антидискримінаційне законодавство.  Окрім того, слухачі удосконалять свої знання з українського ділового мовлення та ознайомляться із засобами оптимізації міжособистісних стосунків у колективі.