Національна школа суддів України

Підвищення кваліфікації – ефективний шлях до самовдосконалення

6–10 лютого 2017 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів (до 3 років роботи) та судових розпорядників Одеської,  Миколаївської та Херсонської областей.

Підвищення кваліфікації шляхом отримання нових знань і вмінь  є надзвичайно важливим елементом самовдосконалення у професійній діяльності, тому для  ефективного проведення занять запрошено досвідчених суддів, провідних науковців та фахівців.

Підготовку суддів розпочне суддя Апеляційного суду Одеської області Юліан Кравець, який розповість  про  провадження в цивільній справі в суді першої інстанції. Суддя Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Олена Волкова проаналізує судову практику щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією. Заступник голови Апеляційного суду Одеської області Андрій Дрішлюк зупиниться на розгляді особливостей вирішення окремих категорій житлових спорів, а суддя цього ж суду Наталія Грідіна розповість про підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи та розкриє проблемні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції. З проблемними питаннями розгляду кримінальних проваджень з обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень неповнолітніми особами та проваджень у справах про адміністративні правопорушення ознайомить суддя у відставці Василь Коваль. У свою чергу, доцент, старший викладач кафедри прикладної лінгвістики Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат філологічних наук Анастасія Кісельова допоможе суддям опанувати мистецтво правового письма та основи українського ділового мовлення. На завершення підготовки судді Апеляційного суду Одеської області Анатолій Заїкін, Олександр Журавльов та Ігор Артеменко зосередять увагу на застосуванні цивільного законодавства, зокрема при розгляді земельних спорів, захисту права власності, а також ознайомлять з  особливостями розгляду справ про визнання правочинів недійсними,  а заступник голови Апеляційного суду Одеської області Олександр Джулай виступить з інтерактивною лекцією, під час якої розповість про докази та доказування у кримінальному судочинстві.

У межах цієї підготовки буде проведено 2  тренінги.

Тренінг на тему: “Призначення покарання у кримінальних справах” проведуть заступник голови Апеляційного суду Одеської області Олександр Джулай та суддя цього ж суду Альбіна Кадегроб.

Для проведення тренінгу на тему: “Суддівська етика. Доброчесність” запрошено суддю Одеського окружного адміністративного суду Оксану Бойко, суддю Малиновського районного суду, кандидата юридичних наук Володимира Гуревського та суддю у відставці, кандидата юридичних наук Володимира Сидоренка. За результатами  тренінгів  буде проведено оцінювання.

Паралельно з підготовкою суддів стартувала підготовка судових розпорядників місцевих та апеляційних судів. Під час підготовки судові розпорядники  розглянуть основи гарантування прав людини при здійсненні правосуддя, основні положення закону України ”Про судоустрій і статус суддів” антикорупційне законодавство, взаємодію судової влади та ЗМІ, етичні основи працівника суду. Більш детально зупиняться безпосередньо на функціях, правах та обов’язках судового розпорядника, статусу працівників служби розпорядників, змоделюють участь судового розпорядника в судових засіданнях по справах різних категорій.