Національна школа суддів України

Підвищення кваліфікації – гарантія забезпечення професійного та справедливого правосуддя

27 лютого -  3 березня 2017 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних судів Одеської,  Миколаївської та Херсонської областей.

Відкриваючи підготовку, директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець ознайомив слухачів із програмою заходу та зазначив, що ефективне функціонування судової системи як гарантії забезпечення професійного та справедливого правосуддя, належний захист прав і свобод та високоякісний розгляд справи залежать від компетенції та рівня знань суддів, від підготовки та професійного рівня судді залежить правомірність та законність судових рішень.

Перший день підготовки розпочато із тренінгу на тему: “Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних  свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів цивільної спеціалізації”. Цей тренінг та анкетне оцінювання  суддів проведуть заступник голови Апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук  Андрій Дрішлюк та секретар палати з розгляду цивільних справ цього ж суду, кандидат юридичних наук Єлена Сєвєрова.

Під час підготовки провідний науковець Катерина Кармазіна проаналізує із суддями практичні моменти та особливості складання виправдувальних вироків і вироків про перекваліфікацію злочинного діяння, зупиниться на проблемних питаннях розгляду кримінальних справ судом присяжних. Судді у відставці Василь Коваль та Марія Процик поділяться знаннями та  досвідом щодо особливостей кримінального провадження на підставі угод та захисту права власності в цивільному судочинстві. Для проведення підготовки також запрошено суддів Апеляційного суду Одеської області Сергія Сегеду, Наталію Грідіну, Світлану Погорєлову та  Олександра Таварткіладзе. Сергій Сегеда розтлумачить застосування цивільного законодавства при розгляді земельних спорів, Наталія Грідіна розповість про практику здійснення судового  контролю за досудовим слідством, Світлана Погорєлова  ознайомить слухачів із судової практикою розгляду спорів, які випливають із кредитних правовідносин, а Олександр Таварткіладзе роз’яснить актуальні питання застосування трудового законодавства.

На завершення підготовки судді у відставці Ігор Слободяник та Любов Стоянова зосередять увагу на розгляді особливостей кваліфікації злочинів у сфері службової діяльності, професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, та на проблемних питаннях призначення судових експертиз. У свою чергу суддя Апеляційного суду Одеської області, кандидат юридичних наук Олег Копіца виступить з інтерактивною лекцією щодо антикорупційного законодавства та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

 Окрім того, у рамках цієї підготовки буде проведено  тренінг на тему: “Призначення покарання у кримінальних справах”, який проведуть заступник голови Апеляційного суду Одеської області Олександр Джулай та суддя цього ж суду Олег Копіца.