Національна школа суддів України

Підвищення кваліфікації суддів окружних адміністративних судів

13–17 березня 2017 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів  Одеської,  Миколаївської та Херсонської областей.

Для підвищення кваліфікації суддів запрошено досвідчених суддів, провідних науковців та фахівців-правників з окремих напрямків правничої діяльності.

Розпочала підготовку суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Ірина Косцова з розгляду питання щодо психологічної адаптації до професії судді та запобігання розвитку професійного вигорання. Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Ніна Вербицька продовжить підготовку розкриттям принципів адміністративного судочинства як гарантії захисту прав людини. Проблемним питанням, що виникають під час розгляду спорів із приводу прийняття  на публічну службу, її проходження та звільнення, приділить увагу адвокат, кандидат юридичних наук Андрій Фальковський. Заступник голови Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва  зупиниться на вивченні окремих питань виконання судових рішень, а також – доказів в адміністративному судочинстві. Лекцію старшого викладача кафедри фінансового менеджменту Одеського національного економічного університету Олени Захаренко  присвячено особливостям розгляду адміністративних спорів, пов’язаних із застосуванням податкового законодавства. Заступник голови Одеського апеляційного адміністративного суду Олександр Джабурія  розповість про  особливості розгляду спорів за участі Уповноваженого представника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.  Адвокат, доцент кафедри конституційного права та правосуддя Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, кандидат юридичних наук Катерина Кармазіна висвітлить тему судового збору та  ознайомить з особливостями розгляду спорів щодо особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, правових позиції Верховного Суду. Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Марат Коваль розгляне зі слухачами судову практику перегляду судових рішень в адміністративних справах .

У межах цієї підготовки буде проведено 3  тренінги:

- “Суддівська етика. Доброчесність”, який проведуть суддя Одеського окружного адміністративного суду Оксана Бойко, суддя у відставці, кандидат юридичних наук Михайло Сидоренко та адвокат, кандидат юридичних наук Андрій Фальковський;

- “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів адміністративної спеціалізації”, який проведуть судді Одеського окружного адміністративного суду Оксана Бойко, Елла Катаєва та Людмила Юхтенко та адвокат, доцент кафедри конституційного права та правосуддя Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова, кандидат юридичних наук Катерина Кармазіна;

- “Забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та населення, постраждалого від конфлікту”, який проведуть судді Одеського окружного адміністративного суду Олег Білостоцький та Олена Соколенко, а також суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області  Сергій Глубоченко.

За результатами кожного з тренінгів буде проведено оцінювання суддів-слухачів.