Національна школа суддів України

Підвищення професійної майстерності суддів окружних адміністративних судів

4–8 квітня  2016 року в місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних  судів, обраних на посаду судді безстроково.

Для проведення підготовки запрошено суддів окружних  адміністративних  судів, суддів Харківського апеляційного адміністративного суду, науковців та експертів різних галузей знань. Досвідчені колеги передаватимуть суддям знання з питань адміністративного судочинства та загальних основ судової діяльності.

У перший день підготовки  практикуючий психолог, кандидат психологічних наук, експерт Анастасія Горецька в інтерактивній формі провела заняття на тему: “Психологічна  адаптація  до  професії  судді.  Запобігання  розвитку професійного вигорання”.  Лекція супроводжувалась презентацією Power Point та різноманітними вправами, направленими на пошук ресурсів, спрямованих на відновлення психологічної рівноваги.  Поради професійного психолога щодо практичних кроків  запобіганню професійному  вигоранню стали в нагоді суддям, які працюють на посаді понад 5 років.

Упродовж тижневої підготовки  викладачі  ознайомлять суддів із особливостями розгляду окружними адміністративними судами  спорів щодо особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, спорів між суб’єктами владних повноважень та висвітлять актуальні питання застосування митного та податкового законодавства.

Доцент Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Олексій Шуміло зверне увагу суддів  на практику Європейського суду з прав людини у сфері “екологічних” прав. Під час занять буде продемонстровано відеофільм  та обговорено  конкретні рішення ЄСПЛ з цієї категорії справ.

Окрім того, під час підготовки судді візьмуть участь у  тренінгу на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”.