Національна школа суддів України

Платформа для професійного обговорення викликів, пов’язаних із захистом прав у контексті ВІЛ і супутніх захворювань

Перше та друге засідання Східноєвропейського та центральноазіатського регіонального форуму суддів з ВІЛ, прав людини та законодавтсва (далі – Форум) було проведено відповідно у 2019 і 2020 роках у Кишеневі та Душанбе.

На Форумі в Душанбе було ухвалено рішення про проведення настпного засідіння у 2021 році в Україні. При цьому його перший день буде присвячено кримінальному праву, а другий – цивільному. 

Форум буде проведено 11–12 листопада 2021 року в режимі реального часу у програмі ZOOM.

Серед завдань третього засідання Форуму є надання суддям країн східноєвропейського та центральноазіатського регіонів платформи для професійного обговорення останніх наукових, медичних і епідеміологічних відомостей, міжнародних і регіональних рекомендацій, соціальних і структурних факторів, які підвищують уразливість людей, які живуть з  вірусом імуннодефіціту людини (ВІЛ), судових і законодавчих заходів, які вживаються у відповідь на ВІЛ, відповідних правових норм національного, регіонального  та міжнародного рівнів, а також для обміну досвідом і викликами, які пов’язані із захистом прав у контексті ВІЛ і супутніх захворювань.

Третє засідання Форуму проводиться ПРООН у співпраці з національними та регіональними патрнерами із країн східноєвропейського та центральноазіатського регіонів, зокрема, Національною школою суддів України.

У Форумі візьмуть участь судді, представники установ суддівської освіти та співробітники офісів ПРООН та інших міжнародних організацій, зокрема, з України, Грузії, Молдови, Казахстану, Киргизії, Таджикистану й Узбекистану. Основними учасниками й учасницями будуть судді з досвідом розгляду судових справ, пов’язаних  із ВІЛ, які віддані принципам прав людини та просувають судову практику у сфері ВІЛ, а також судді, які брали участь у попередніх засіданнях.

Відкриття третього Форуму буде координувати суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного  Суду Микола Мазур.

Доповіді в ході засідань Форуму презентують, зокрема, судді Верховного Суду Республіки Таджикистан, судді місцевих та апеляційних судів України, Грузії, Молдови, голова комітету медичного та фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України Ірина Сенюта, юрист Секретаріату Європейського  суду з прав людини, заступник секретаря Адміністративного трибуналу Ради Європи Дмитро Третьяков,  національні та міжнародні експерти.

Для участі у Форумі необхідно в найкоротший термін надіслати відповідну інформацію (прізвище, ім’я, по батькові, посаду  та електрону пошту) електронною  поштою: judges@nsj.gov.ua.