Національна школа суддів України

Пленум роз’яснив застосування законодавства при здійсненні судами кримінальних проваджень на підставі угод

11 грудня 2015 року відбулося засідання пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, в якому, крім суддів цього суду, участь взяли проректор Володимир Мазурок, заступники начальників відділів Ольга Шаповалова та Валентина Кузьменко, представники Генеральної прокуратури України, міністерства юстиції України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищого господарського суду України.

З метою надання судам практичних рекомендацій щодо застосування положень Кримінального процесуального кодексу України при здійсненні судами загальної юрисдикції кримінальних проваджень на підставі угод на розгляд пленуму у другому читанні було запропоновано проект постанови “Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод”.

Активну участь в обговоренні проекту цієї постанови взяли представники Національної школи суддів України, судді  Верховного Суду України   у відставці Ольга Шаповалова та Валентина Кузьменко.    Пленум прийняв цю постанову в цілому з врахуванням обґрунтованих зауважень та пропозицій.

Для розгляду у другому читанні було внесено проект постанови          “Про застосування норм законодавства у кримінальних провадженнях щодо постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови”.

Тон у професійному та дискусійному обговоренні проекту цієї постанови задала Ольга Шаповалова, яка висловила позицію Національної школи суддів України та, зокрема зазначила, що  вирішення питань застосування статті 375 КК шляхом ухвалення роз’яснення пленуму лише легалізує неконституційну практику та створить прецедент “захисту” судом касаційної інстанції чинноїнеконституційної практики переслідування суддів за правову позицію у справі.

Пленум передав проект зазначеної постанови на повторне друге читання, оскільки деякі ключові, базові та системні роз’яснення не знайшли повного узгодження.

Пленум також затвердив узагальнення судової практики розгляду судами справ про оспорювання рішень Міжнародного комерційного арбітражного суду України при Торгово-промисловій палаті України та розгляду заяв про їх визнання і примусове виконання, а також про застосування судами законодавства, що регулює матеріальну відповідальність працівників за шкоду, заподіяну роботодавцю.

Зазначені  узагальнення будуть надіслані апеляційним судам для врахування в судовій практиці та під час проведення підготовки суддів у Національній школі суддів України.