Національна школа суддів України

Подолання бар’єрів у доступі жінок до правосуддя

5–6 листопада 2015 року в місті Кварелі (Грузія) проходить регіональна конференція проекту Сприяння  доступу жінок до правосуддя у країнах Східного партнерства (Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова та Україна). Сучасний  стан та перспективи на майбутнє.

Конференцію організовано Радою Європи у співпраці з навчальним центром Міністерства юстиції Грузії.

У цій конференції беруть участь заступник начальника відділу науково –методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України Валентина Кузьменко та директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна.

Вітальними словами конференцію відкрили заступник Міністра юстиції Грузії Гоша Лорткіпанідзе  та голова департаменту рівноправ’я  та людської гідності Ради Європи  Гіанлука Еспозіто.



Перший день роботи конференції включав 4 сесії:

І. Постановка проблеми.

ІІ. Кращі передові практики в дослідженні доступу жінок до правосуддя.

ІІІ. Бар’єри в доступі жінок до правосуддя, які зазнали різних форм дискримінації.

ІV. Підготовка суддів із питань ґендерної рівності.

У ході конференції виступили представник Координаційного органу з питань ґендерної рівності уряду Республіки Сербія, член Комісії Ради Європи з питань ґендерної рівності Драган Князевич,  представник навчального інституту з прав жінок (Болгарія) Албена Коучева, суддя Вищої школи правосуддя Грузії Майя Бакрадзе, представник Центру прав жінок Республіки Молдова Ніколета Мунтеана  та суддя, директор відділу дослідження Вищої ради магістратури Румунії Коріна Войку.  У своїх виступах доповідачі висвітлили стандарти та принципи підготовки суддів із питань ґендерної рівності та прикладів різних країн у підготовці суддів.

Ця тематика була досить цікавою та надзвичайно актуальною і для представників  Національної школи суддів України, оскільки її пріоритетним завданням  є підготовка суддів, а ґендерна рівність – один з принципів рівності прав людини.

Теа Цулукіані – міністр Юстиції Грузії зазначила, що дискримінація в Грузії заборонена. На державному рівні активно проводиться політика заборони дискримінації та насильства в сім’ї. Переконливий доказ цьому – підписання  Грузією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської Конвенції). Передумовою подальшої її ратифікації є перегляд національного законодавства на відповідність Стамбульській Конвенції та приведення його у відповідність до норм міжнародного права.