Національна школа суддів України

Поглиблення знань щодо виконання вимог Гаазької конвенції (1980 р.)

1 жовтня 2020 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів з Дніпропетровської, Донецької, Кіровоградської та Запорізької областей на семінарі на тему: “Особливості розгляду справ, що регулюються Гаазькою конвенцією про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей” в онлайн режимі з використанням програми ZOOM.

У вітальній промові заступник директора Дніпровського регіонального відділення, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник представила викладацький склад, розповіла слухачам про регламент роботи і тематику вищезазначеного заходу, а також звернула увагу на актуальність вивчення положень Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей, яка створює ефективну процедуру для забезпечення повернення дітей, протиправно вивезених або утримуваних на території іноземної держави, до держави їх постійного місця проживання.

На початку семінару керівник Юридичної клініки кафедри права, політології та міжнародних відносин Університету імені Альфреда Нобеля, викладач кафедри права, адвокат Тетяна Макарова розповість про особливості законодавства в різних країнах і зупиниться на міжнародних способах захисту прав дитини при виникненні конфлікту між батьками.

Головний спеціаліст відділу судової роботи та міжнародної правової допомоги Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Катерина Сензюк зосередить увагу слухачів на  позасудовому порядку розгляду звернень щодо цивільно-правових аспектів міжнародного викрадення дітей.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці, головний спеціаліст Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України Віра Гайдук (модератор семінару) розкриє цивільно-правові аспекти при розгляді справ судами по застосуванню Гаазької Конвенції.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Андрій Мазниця приділить увагу особливостям виконання судових рішень ухвалених на підставі Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей та ознайомить учасників із відповідною судовою практикою ЄСПЛ.

Після закінчення семінару відбудеться анкетне опитування учасників щодо якості проведення семінару та надання пропозицій по удосконаленню подальших заходів.

Повний текст програми підготовки помічників суддів місцевих загальних (окружних) та апеляційних судів на семінарі був розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.