Національна школа суддів України

Поглиблення знань суддів господарських судів

8-12 квітня 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних господарських судів з Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей.

У вступному слові директор Дніпропетровського регіонального відділення Олександр Мартиненко розповість слухачам про програму підготовки і тренінги, які будуть проведені в межах підготовки суддів. Голова Господарського суду Дніпропетровської області Володимир Татарчук привітав колег та побажав натхненної та плідної праці на учбовому тижні.

У перший день підготовки суддя, член Ради суддів України Іван Колісник обговорить із суддями гарантії незалежності та суддівської діяльності, роль органів суддівського врядування та самоврядування в забезпеченні процесуальної діяльності судді, а також врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів у діяльності судді. На завершення слухачі вирішать практичні завдання з питань, що обговорювалися.

Доцент кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філологічних наук, доцент Неонілла Баракатова проведе зі слухачами пунктуаційно-орфографічний практикум з українського ділового мовлення та мистецтва правового письма. Крім цього, при вирішенні практичних питань будуть розглянуті вимоги до оформлення судово-процесуальних документів та типові помилки, які допускаються у текстах судових рішень.

У межах цієї підготовки заплановано проведення трьох тренінгів за окремими програмами.

Тренінг на тему: “Врегулювання спорів за участю судді” для слухачів 9 квітня 2019 року проведуть судді Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний, Сергій Мартинюк, Юлія Фещенко та Вікторія Ярошенко. На тренінгу судді розглянуть проблемні питання стосовно врегулювання спорів за участю судді. При проведенні тренінгу використовуються такі методи, як експрес опитування за допомогою клікерів, модерована дискусія, практичні завдання, рольова гра.

У проведенні тренінгу 10 квітня 2019 року на тему: “Особливості розгляду справ про укладення, зміну, розірвання договорів, визнання правочинів (господарських договорів) недійсними та застосування міжнародних угод при вирішенні господарських спорів” братимуть участь: суддя Центрального апеляційного господарського суду Оксана Чус та судді Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний, Юлія Фещенко та Михайло Ніколенко. Під час тренінгу судді поділяться досвідом щодо застосування нормативно-правових актів та судової практики при вирішенні спорів, що виникають під час укладення господарських договорів, визнанні їх недійсними, щодо укладення, зміни, розірвання (припинення) договорів у сфері публічних закупівель, виконають практичні завдання.

11 квітня 2019 року тренінг на тему: “Докази і доказування у господарському судочинстві” проведуть судді Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний, Юлія Фещенко та Іван Колісник. Участь у цьому заході дасть можливість слухачам поглибити свої знання та отримати практичні поради щодо належності, допустимості, достовірності та достатності доказів, підстав звільнення від доказування та оцінки доказів у господарському процесі, а також преюдиції в господарському процесі. Для закріплення отриманих знань, слухачі виконають декілька практичних завдань, обговорять модельні справи та приймуть участь у експрес опитуванні за допомогою клікерів.

Насиченим буде і останній день підготовки. Судді Центрального апеляційного господарського суду виносять на розгляд та обговорення слухачів питання:

- щодо вирішення господарськими судами спорів, що випливають з земельних правовідносин (Олексій Іванов);

- щодо практики застосування законодавства про банкрутство (Ігор Вечірко);

- щодо забезпечення виконання зобов’язань, відповідальності за їх порушення, а також відшкодування позадоговірної шкоди (Ігор Подобєд).

Завжди зацікавленість слухачів викликає лекція доцента кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата психологічних наук Аліни Бунас стосовно саморегуляції як ключової компетенції судді та фактору професійної успішності.

Після проведення кожного тренінгу судді–тренери проведуть анкетне оцінювання учасників за результатами тренінгу, а також буде проведене анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення тренінгів та підготовки в цілому.

Підготовка буде проводитися за допомогою сучасних інтерактивних методів навчання.

Повні тексти програм підготовки суддів, в тому числі на тренінгах розміщені на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.