Національна школа суддів України

Покращення доступу до правосуддя осіб з порушенням слуху

11 червня 2021 року Національна школа суддів України спільно із фондом “Право і Демократія”, Службою судової охорони, за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” провела онлайн-тренінг “Покращення рівня доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя ”.

Онлайн–тренінг проведено для представників апаратів судів і Служби судової охорони Донецької, Сумської, Полтавської, Луганської, Харківської областей.

Вітальною промовою до учасників та учасниць звернулись заступниця директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова, начальник Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області Олександр Аленін, очільниця юридичного підрозділу Територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області Наталія Малишкіна, голова правління Фонду “Право і Демократія” Андрій Бурий.

Головною метою його проведення є реалізація принципу рівності перед правосуддям і належне забезпечення доступу до нього вразливих груп населення, зокрема, осіб з порушенням слуху. Організатори висловили сподівання, що отримані знання і практичні навички  сприятимуть налагодженню комунікації  співробітників судових установ із вразливими групами відвідувачів суду та  підвищенню рівня довіри до судів з боку громадськості.

Тренерами виступили – голова правління Громадської організації “Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді “Паросток”, експертка з розвитку  інклюзивної освіти та суспільства рівних можливостей Ірина Саранча; заступниця директора Вінницького соціально–економічного інституту Університету “Україна” Світлана Ілініч; адвокат, директор Фонду “Право і Демократія” Віталій Разік; експертка у сфері комунікацій та навчальних програм Ольга Давид; тренерка Громадської організації “Міст”, перекладачка жестової мови, членкиня Ради перекладачів УТОГ, членкиня Всеукраїнської асоціації перекладачів жестової мови Наталія Московець.

У ході онлайн–тренінгу учасники та учасниці ознайомилися із правовими основами  доступу до суду осіб з порушеннями слуху, покращили навички комунікації із зазначеною групою відвідувачів та взаємодії з перекладачем жестової мови під час організації судового процесу, оволоділи основами жестової мови.

Наприкінці заняття працівники апаратів судів і співробітники Служби судової охорони взяли участь в опитуванні та висловили свої враження і побажання в анкетах зворотного зв’язку.