Національна школа суддів України

Покращення рівня навиків спілкування з людьми з інвалідністю в суді

28 березня 2016 року в місті Луцьку Львівським регіональним відділенням  Національної школи суддів України проведено семінар для працівників апаратів судів Волинської області на тему: “Покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників суду із людьми з інвалідністю”.

Учасників семінару привітали голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області Наталія Коцирій та директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна.

Семінар було розпочато з дискусії, в якій взяли активну участь голова Волинської обласної організації “Інваволинь” Валерій Бакаєвич та представник Волинської громадської організації “Генерація успішної дії” Леся Хіжук. Представники громадськості висловили найбільш актуальні зауваження та побажання від імені осіб з інвалідністю, які відвідують суди.

У лютому 2016 року семінар за вказаною тематикою було проведено для працівників апаратів судів Львівської області та міста Львова. І вже у березні територіальне управління Державної судової адміністрації України у Волинській області ініціювало проведення такого ж заходу для працівників апаратів судів Волинської області спільно з Апеляційним судом Волинської області.

Для проведення семінару було запрошено заступника керівника апарату Луцького міськрайонного суду Волинської області Василя Сметану, завідувача сектору кадрової роботи територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області Ганну Корж та завідувача сектору матеріально-технічного та господарського забезпечення, організації діяльності служби судових розпорядників територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області Галину Байрак.

Під час семінару основну увагу було приділено розгляду таких питань:

-         загальні поняття про людей з інвалідністю та інвалідність;

-         конвенція ООН про права осіб з інвалідністю;

-         рівність та недискримінація;

-         доступність у загальному вимірі;

-         доступ до правосуддя;

-       процедури ООН щодо звітування згідно Конвенції та індивідуальні звернення.

Після закінчення семінару кожному слухачу, який брав у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.