Національна школа суддів України

Політика управління конфліктами інтересів

26 жовтня 2018 року в місті  Києві Національною школою суддів України спільно з Київським апеляційним судом проведено семінар для працівників апарату цього суду “Політика управління конфліктами інтересів у розумінні Закону України  “Про запобігання корупції”. Корупційні прояви: запобігання та відповідальність. Практичні рекомендації по заповненню декларацій”.

Для проведення семінару було запрошено професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата юридичних наук, доцента Ростислава Марчука.

На початку інтерактивної лекції з презентацією Power Point викладач зосередив увагу на понятті конфлікту інтересів, характеристиці й ознаках розмежування потенційного та реального конфлікту інтересів, ознайомив із переліком встановлених Законом України “Про запобігання корупції” вимог, заборон та обмежень для державних службовців як суб’єктів, на яких поширюється дія цього Закону, які мають ними дотримуватися.

Ростислав Марчук детально зупинився на практичних аспектах реалізації визначених цим же Законом обов’язків державних службовців, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Цікавою була доповідь професора щодо засад антикорупційної політики в розрізі міжнародного та національного досвіду.

Жваву дискусію викликав виступ викладача щодо передбаченого чинним законодавством моніторингу способу життя суб’єктів декларування, правового статусу і державних гарантій викривачів та особливостей їх співпраці з органами, що реалізують державну антикорупційну політику.

На закінчення семінару викладач надав корисні практичні рекомендації щодо заповнення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування в персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, продемонстрував типові помилки, що допускаються при заповненні та продемонстрував можливості їх уникнення.

Учасники семінару мали можливість обговорити з досвідченим фахівцем актуальні питання, отримати відповіді на запитання та почути корисні рекомендації, що стануть їм у нагоді при виконанні  професійних обов’язків.