Національна школа суддів України

Помічник судді: правовий статус і місце в системі правосуддя

7 лютого 2017 року проректори Національної школи суддів України Володимир Мазурок, Анатолій Костенко та начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак взяли участь в експертному обговоренні правового статусу помічників суддів та їхнього місця в системі правосуддя.

Обговорення організовано рухом ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО “Фільтруй суд!”. Для участі було запрошено представників Державної судової адміністрації України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, працівників апаратів Верховного Суду та інших судів, експертів профільних громадських організацій, журналістів та фахівців у галузі права.

Експерти обговорювали, зокрема, питання:

– Хто працює на посадах помічників суддів в Україні?

– Як відбувається їхній відбір та призначення?

– Які інструменти контролю за діяльністю помічників суддів є в держави та громадян?

– З якими корупційними ризиками стикаються помічники суддів під час своєї роботи?

Проректор з підготовки кадрів для судових органів Анатолій Костенко розповів про порядок проведення та організацію підготовки працівників апаратів судів у Національній школі суддів України, зокрема помічників судів, а також про порядок формування програм для підготовки помічників.

Проректор по забезпеченню організаційної діяльності Володимир Мазурок порівняв підходи до проведення та організації  підготовки помічників суддів у Польщі, Норвегії та особливості правового статусу цієї категорії службовців апаратів судів у цих країнах.

Жваве обговорення та дискусії серед експертів викликало питання щодо якості підготовки помічників суддів у Національній школі суддів України, яке ініціювала представниця спільноти помічників суддів.

Начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Віктор Лисак розповів учасникам експертного обговорення про методику та підходи до проведення підготовки помічників суддів і зворотний зв’язок із цією категорією слухачів.