Національна школа суддів України

Помічники суддів господарських судів переймають досвід колег

14–18 листопада 2016 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів і консультантів місцевих та апеляційних господарських судів.

Участь у підготовці беруть 34 працівники апаратів господарських судів Донецької, Запорізької, Луганської, Полтавської та Харківської областей.

Під час підготовки помічники суддів і консультанти ознайомляться  з актуальними питаннями судової практики та загальноосвітніми дисциплінами.

У ході інтерактивної лекції “Ділове українське мовлення”  доцент  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров висвітлить складні випадки слововживання, розповість про унормованість державної мови, мовний етикет  і правильність укладання юридичних документів.

Кандидат психологічний наук  Анастасія Горецька висвітлить питання психології діяльності працівників апаратів судів, шляхи запобігання ефекту професійного вигорання та подолання стресових ситуацій.

З метою вивчення досвіду діяльності господарських судів інших регіонів слухачі відвідають господарський суд Харківської області. Під час візиту помічники суддів і консультанти ознайомляться з роботою музею господарського судочинства, створеного на базі суду,  та прослухають історію створення господарських судів в Україні.  Суддя, член Ради суддів України Тетяна Суярко ознайомить слухачів  із першими результатами  втілення в роботу господарського суду Харківської області ідеї “Суд майбутнього” (електронне судочинство).

Також в рамках підготовки буде проведено тренінг “Антикорупційне законодавство”. Суддя Харківського апеляційного адміністративного суду  Михайло Гуцал та  суддя Дзержинського районного суду  м. Харкова  Тетяна Штих в інтерактивній формі проілюструють європейські стандарти в антикорупційній сфері, розкриють питання конфлікту інтересів та фінансового контролю. Практичні вправи, запропоновані слухачам, передбачають вирішення ситуативних завдань із запобігання корупційним проявам.

Суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова проведе заняття щодо європейської системи захисту прав людини. Разом із викладачем слухачі розглянуть  застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод  у національній судовій практиці та переглянуть відеофільм про Європейський суд з прав людини з наступним тестування за результатами перегляду.