Національна школа суддів України

Помічники суддів та консультанти підвищують свій професійний рівень

12–15 травня 2015 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів.

Для проходження підготовки прибуло 36  помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів Запорізької, Луганської, Сумської, Полтавської та Харківської областей.

Вітальними словами підготовку відкрили директор Харківського регіонального відділення Валентина Коржик та суддя, заступник голови Харківського апеляційного господарського суду Олексій Крестьянінов.

Для проведення підготовки запрошено суддів та працівників апарату  Харківського апеляційного господарського суду та  доцента кафедри культурології  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василя Пивоварова.

Під час підготовки Василь Пивоваров ознайомить слухачів із навичками складання процесуальних документів та етикою ділового мовлення.

Також, до Програми підготовки включено такі питання:

  • Судова практика розгляду скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів. Застосування Закону України “Про виконавче провадження”. Порядок розгляду справ, пов’язаних з визнанням виконавчих написів нотаріусів такими, що не підлягають виконанню. Питання відступлення права вимоги як підстава для зміни сторони виконавчого провадження. 
  • Докази та доказування в господарському судочинстві. Належність та допустимість доказів при вирішенні господарських спорів. Питання формалізації електронних доказів у господарському процесі.
  • Особливості судових експертиз. Питання їх призначення і проведення. Види судових експертиз. Напрямки розвитку судової експертизи. Експертизи в господарських справах. Обов’язкове призначення експертизи. Судова практика з питань призначення та прийняття результатів судових експертиз.
  • Психологія діяльності працівника апарату суду. Засоби оптимізації міжособистісних стосунків працівників апарату суду: взаємовідносини судді з помічником судді, секретарем судового засідання. Психологічні та суспільні фактори, їх вплив на здійснення судочинства в судах. Запобігання ефекту професійного вигорання. Психологічні аспекти взаємодії судді, помічника та консультанта.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення підготовки кожному слухачу, який її пройде, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.