Національна школа суддів України

Помічники суддів та консультанти вивчають судову практику з питань зловживання процесуальними правами

29 лютого – 4 березня 2016 року в місті Дніпропетровську місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів.

Підготовку проходять 15 помічників суддів та консультантів місцевих та апеляційних господарських судів Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

Відкриваючи підготовку,  директор Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник підкреслила актуальність тем програми та їхню  важливість у практичному застосуванні.

Для проведення підготовки викладачами запрошено досвідченних суддів господарських судів Дніпропетровської та Запорізької областей, а також суддів районних судів міста Дніпропетровська.

Під час занять Максим Таус розгляне зі слухачами основні положення Закону України “Про судоустрій і статус суддів” від 07.07.2010 року, зосередивши увагу на напрямках реформування судової системи, висвітлить питання щодо гласності та відкритості судового процесу  відповідно до положень Закону України “Про забезпечення права на справедливий суд” від 12.02.2015 року.

Олександр Гануляк ознайомить слухачів з етичними основами судової діяльності та професійної етики працівників апарату суду, зазначених у Правилах поведінки працівників суду, затверджених рішенням Ради суддів України від 6 лютого 2009 року № 33.

Про особливості етикету спілкування працівників апарату з відвідувачами суду, що мають інвалідність, розповість Андрій Бабенко.

Разом із Дмитром Мовчаном слухачі вивчать питання щодо практичного застосування Конституції України при здійсненні правосуддя.

Дискусію щодо проблемних питань, які виникають при розгляді господарськими судами скарг на дії чи бездіяльність органів Державної виконавчої служби, проведе зі слухачами після міні-лекції Олександр Красота.

Яна Золотарьова розповість про особливості правового регулювання фінансової діяльності та страхування, зосередивши увагу на питаннях судової практики з розгляду господарських спорів, пов’язаних із страховими правовідносинами.

Про загальні положення Господарського процесуального кодексу, про вирішення господарських спорів у судах першої інстанції та судову практику з питань зловживання процесуальними правами доповість викладач Оксана Ярешко, а з правовим регулюванням судових витрат ознайомить Анастасія Соловйова.

Про управління залою судового засідання,  дії судді при зловживанні стороною своїми обов’язками та при вчиненні учасниками процесу в судовому засіданні протиправних дій розповість Михайло Ніколенко.

Важливим, з огляду на практичну актуальність, буде виступ Олександра Крижного щодо Європейської системи захисту прав людини, застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці. Після виступу викладача слухачі буде переглянуть фільм про Європейський суд з прав людини.

Викладач Юрій Первушин зупиниться на розгляді питання щодо права власності.

Про актуальні питання сьогодення щодо антикорупційного законодавства, міжнародні стандарти та їх запровадження в Україні розповість викладач Вадим Лисенко.

Із виступу Рити Новікової слухачі дізнаються про судову практику застосування стягнення за порушення грошового зобов’язання за договором.

Традиційно, після завершення підготовки, буде проведено анкетні опитування слухачів.