Національна школа суддів України

Провадження щодо неповнолітніх

12-13 листопада 2015 року в місті Запоріжжя Національна школа суддів України проводить періодичне навчання суддів місцевих загальних  та Апеляційного суду Запорізької області, які розглядають кримінальні справи щодо неповнолітніх, на тренінгу на тему: “Міжнародні стандарти у сфері кримінальних проваджень щодо неповнолітніх”. Тренінг організованого спільно з проектом “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” (РСКЮ) за підтримки Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади.

Вітальними словами тренінг відкрили проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Володимир Мазурок, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, заслужений юрист України Станіслав Міщенко, виконуючий обов’язки голови Апеляційного суду Запорізької області Сергій Гриценко та радник проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” Роберт Лютс.

Для проведення тренінгу запрошено суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Наталію Квасневську, Станіслава Міщенка, Валентину Щепоткіну, начальника відділу забезпечення діяльності заступника голови та секретаря судової палати Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справТетяну Слуцьку, суддю Івано-Франківського міського суду Лева Кишакевича та радника проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” Роберта Лютса.

У перший день тренінгу виступив Роберт Лютс з оглядом міжнародних стандартів та практики їх імплементації. Після перегляду документального фільму “Діти за ґратами” судді виконали практичне завдання, під час якого перерахували міжнародні стандарти у сфері кримінальних проваджень щодо неповнолітніх та вказали яким чином міжнародні стандарти можуть бути враховані суддею під час здійснення кримінального провадження. Актуальною була тема виступу Тетяни Слуцької щодо огляду українського законодавства у сфері кримінальної юстиції неповнолітніх.  Змістовною, з огляду на практичне застосування, була презентація Лева Кишакевича щодо адаптації судового розгляду до потреб  неповнолітніх та підготовки досудового звіту. Активно пройшла робота в малих групах з наступним пленарним обговорення результатів та підведенням підсумків практичних завдань. Удосконаленню роботи суддів сприяв виступ Станіслава Міщенка з рекомендаціями щодо застосування запобіжних заходів до неповнолітніх обвинувачених. Під час тренінгу судді виконали низку практичних завдань, а саме: обговорення проблемних питань, запитання–відповіді для більш повного розуміння викладеної теми, запитання–відповіді/діалог з аудиторією, аналіз фабули справи за участю неповнолітнього.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі Підготовка.

Після закінчення тренінгу кожному судді  буде видано Сертифікат Національної школи суддів України.


   Фотогалерея