Національна школа суддів України

Порівняльний аналіз мовних норм

12 березня 2020 року Національна школа суддів України провела семінар-практикум для працівників апарату Вищого антикорупційного суду на тему: “Нова редакція Українського правопису: зміни та доповнення”.

Заняття провела головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцент, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш.

На початку семінару учасники пригадали основи ділового письма та їх важливе значення в роботі працівників судових установ. Під час презентації Power Point викладач зосередила увагу на змінах та доповненнях, які відбулися в новому Українському правописі, провела порівняльний аналіз мовних норм, продемонструвала основні відмінності та нововведення. Оксана Кабиш ознайомила з  положеннями використання офіційно-ділового стилю під час усного спілкування та оформлення судових документів, детально зупинилася на мовних і лексичних особливостях, установлених для судово-процесуальних та службових документів.

 Учасники опрацювали правила правопису частин основи слова,  закінчень відмінюваних слів, слів іншомовного походження та власних назв, обговорили приклади уживання розділових знаків, оформлювання реквізитів службових та процесуальних документів. Викладач презентувала зразки оформлювання службових документів, розповіла про особливості вживання офіційних назв установ та організацій, відмінювання прізвищ.

Оксана Кабиш навела приклади типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм, що трапляються у професійному мовленні працівників суду, під час підготовки та оформлення процесуальних документів, службового листування, відповідей на звернення. На завершення заняття викладач провела для учасників правописний практикум для самоконтролю і перевірки рівня засвоєння викладеного матеріалу та надала коментарі за результатами практикуму.

Працівники апарату суду у ході дискусії обговорили з досвідченим фахівцем актуальні питання, отримали відповіді на запитання та корисні практичні рекомендації щодо застосування змін до правопису.