Національна школа суддів України

Поширення практики застосування нового інституту

31 жовтня ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук  провів зустріч з представниками Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи Любомиром Маркевичем та Валентиною Ростопірою.

На зустрічі обговорювалися питання продовження спільної роботи з проведення навчальних курсів щодо врегулювання спорів за участі судді.

Ректор Микола Оніщук зазначив, що процесуальна новела з вирішення спорів за участі судді була розроблена за рекомендацією канадських колег і цьому передували попередні спільні успішні проекти щодо внесене змін до процесуального законодавства України.

Водночас очільник НШСУ висловив пропозицію розробки окремої програми суспільно-просвітницького характеру щодо цього молодого інституту, в рамках партнерства з урядом Канади. Програма стосуватиметься двох складових: з одного боку буде задіяний суд, який є безпосереднім учасником процесу, а з другого — громадянське суспільство (громадяни та адвокати), яке якраз і є споживачем цієї послуги. Йдеться про підготовку спеціальних навчальних курсів, семінарів та практикумів, які навчать адвокатів правильно використовувати механізм врегулювання спорів за участі судді.

Представники проекту подякували Національній школі суддів від імені Посольства Канади в Україні за ефективну проведену роботу в рамках проекту підтримки судової реформи. У той же час було запропоновано у співпраці зі Школою до  початку червня наступного року провести 12 тренінгів для суддів цивільної та господарської юрисдикції з питань вирішення спорів за участі судді у регіональних відділеннях НШСУ та Києві.

В кінці зустрічі ректор НШСУ вручив канадським партнерам офіційне запрошення для директора Національного суддівського інституту Канади пані Адель Кент на Міжнародну конференцію високого рівня «Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та вдосконалення стандартів», яка проходитиме у грудні цього року в Києві.