Національна школа суддів України

Пошук компромісу у функціонуванні мирових судів

25 жовтня 2021 року проректор Володимир Мазурок узяв участь в онлайн–консультації щодо доцільності запровадження інституту мирових суддів, проведення якої було організовано Міністерством юстиції України.

Народні депутати України, судді Верховного Суду, представники Міністерства юстиції України, науковці та заінтересовані особи обговорили питання щодо нормативних засад (конституційні та законодавчі положення) в частині можливості запровадження мирових суддів в Україні.

Було також висвітлено моделі мирової юстиції, її призначення та цілі; міжнародний досвід запровадження інституту мирових суддів; питання правового статусу мирового судді (процедура обрання (призначення), обсяг повноважень, компетенція; підсудність і їхня територіальна юрисдикція.

Володимир Мазурок поряд з іншими учасниками дискусії звернув увагу на необхідність вирішення сьогоднішніх викликів, які має система правосуддя країни – кадровий дефіцит суддів першої та апеляційної інстанцій; значна кількість судових справ, які приходиться вирішувати суддям, які здійснюють судочинство; непростий доступ до судочинства та особливо до виконання судових рішень. Він зазначив, що за таких умов альтернативні способи вирішення соціальних конфліктів, зокрема, досудове вирішення спорів професійними суддями, медіація, тощо, мають важливе значення.   

Чи зможе система мирових судів полегшити доступ до українського судочинства та зменшити процесуальне навантаження на систему правосуддя в цілому – заінтересовані особи будуть обговорювати в ході наступних спілкувань на різноманітних дискусійних майданчиках.