Національна школа суддів України

Посилення рівня захисту прав кредиторів та боржників

14 травня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар для працівників апарату Верховного Суду “Кодекс України з процедур банкрутства: практика застосування”.

Онлайнове заняття провів суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олександр Банасько.

Під час онлайн–семінару викладач окреслив основні характеристики та місце інституту банкрутства в системі законодавства України, як переліку норм, що спрямовані на посилення рівня захисту прав кредиторів і боржників.

Викладач зосередив увагу на врегулюванні процедури банкрутства юридичних осіб, порядку відкриття провадження у справах про банкрутство. Він  наголосив, що Кодексом врегульовано принципово нову для України процедуру відновлення платоспроможності фізичних осіб, обговорив окремі норми, що регулюють зазначену процедуру та визначають правовий статус її учасників.

Окремо Олександр Банасько наголосив на процесуальних особливостях розгляду справ про банкрутство та судовій практиці Верховного Суду в цій категорії. Він відповів на актуальні питання та висловив упевненість, що норми Кодексу  будуть сприяти посиленню ефективності процедури банкрутства в Україні, наблизять її до світових стандартів і забезпечать належний рівень захищеності прав кредиторів і боржників.