Національна школа суддів України

Потреба в постійному самовдосконаленні та розвитку суддівських навичок

19 лютого 2019 року головний спеціаліст відділу спеціальної підготовки Наталія Свиридова відвідала Подільський районний суд міста Києва, в якому уже впродовж тижня проходять стажування 16 майбутніх служителів Феміди.

Приміщення суду знаходиться в історичній частині міста на одній з найдавніших вулиць Києва. 

Із 21 штатних посад  суддів фактично правосуддя здійснюють лише половина суддів. 

Ефективну адаптацію для кандидатів та кандидаток на посади суддів до умов правосуддя та формування особистих і професійних якостей і навичок забезпечують чотири судді: Василь Бородій,  Юрій Зубець, Олена Павленко і Павло Отвіновський, які розглядають кримінальні провадження, а також справи про адміністративні правопорушення.

Голова суду Василь Бородій та Наталія Свиридова поспілкувалися зі слухачами і слухачками щодо важливості проходження стажування, обов’язковості виконання індивідуальних планів і програми стажування в місцевому загальному суді (Блок ІV “Кримінальне судочинство та судочинство у справах про адміністративні правопорушення”). 

Голова суду надав роз’яснення щодо порядку дослідження та оцінки доказів,  складання проектів ухвал і вироків,  а також передав досвід про особливості розгляду окремих категорій кримінальних проваджень.

Василь Бородій охоче ділився своїми знаннями з майбутніми суддями та, виходячи з 20–річного суддівського досвіду, надав настанови щодо необхідності володіння комунікативними уміннями як в колективі та в залі судового засідання, так і в повсякденному житті.          

Голова суду порадив майбутнім колегам постійно самовдосконалюватися, розвивати практичні навички з написання процесуальних документів у плідній взаємодії з наставниками (коучами),  уміло застосовувати отримані знання у практичній діяльності зі здійснення правосуддя під час розгляду кримінальних проваджень. 

Кандидати та кандидатки на посади суддів поділилися своїми приємними враженнями про перші дні стажування в Подільському районному суді міста Києва.  

Слухачі та слухачки були присутніми  у відкритому судовому процесі з розгляду кримінального  провадження під час дослідження висновків експерта та його допиту  й мали можливість проаналізувати результати та обговорити їх з суддями–наставниками.