Національна школа суддів України

Потреби судових інституцій в зв’язку з пандемією COVID-19 та міжнародна співпраця з USAID

22 червня 2020 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у круглому столі, присвяченому потребам судових інституцій України в зв’язку з пандемією COVID-19 та потенційній допомозі з боку Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

З вітальним словом до учасників заходу звернулися Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та керівник відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії USAID в Україні та Білорусі Томас Вайт.

Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук зупинився на здійсненні заходів суддівської освіти в умовах пандемії та карантинних обмежень, поділився досвідом Школи щодо організації відеолекцій, дистанційної освіти для суддів і працівників апаратів судів. Так, за перше півріччя 2020 року підготовку в НШСУ пройшли близько 2500 суддів та 3500 працівників апаратів судів.

Очільник установи відмітив, що суддівська освіта в Україні виявилася не надто вразливою до пандемії через впровадження протягом кількох останніх років дистанційного навчання.

Успішною виявилася практика співпраці школи із програмою USAID “Нове правосуддя” стосовно проведення у травні 2020 року серії відкритих вебінарів з питань судового адміністрування під час пандемії, усвідомлення та зниження стресу,  медіації.

Крім того, Національна школа суддів України розробляє посібник щодо роботи суду під час пандемії для допомоги суддям та судовим адміністраторам. У фокусі уваги постійно перебуває психологічна підготовка суддів та працівників апаратів судів щодо роботи в умовах карантину та обмежень соціальних контактів.

Школа також активно працює над запровадженням дистанційних курсів із вивчення іноземної мови, які в подальшому стануть невід’ємною складовою спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Ректор запевнив, що Національна школа суддів України готова до викликів проведення нової спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді в онлайн режимі, для чого постійно удосконалює формат тренінгових заходів.

Від Національної школи суддів України участь у круглому столі також взяли проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна, заступники начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко і Марина Самофал.