Національна школа суддів України

Практичні аспекти електронного декларування

28 лютого 2020 року у приміщенні Північного апеляційного господарського суду Національна школа суддів України провела для працівників апарату суду семінар “Дотримання вимог антикорупційного законодавства. Практичні аспекти заповнення декларацій”.

Захід відбувся за участю професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата юридичних наук, доцента Ростислава Марчука.

Під час інтерактивної лекції з використанням презентації викладач ознайомив учасників із загальними засадами антикорупційної політики, вимогами і обмеженнями, встановленими законодавством для державних службовців. Детально було опрацьовано види фінансового контролю, визначені антикорупційним законодавством, типи декларацій, підстави для подання, строки подання.

Ростислав Марчук зосередив особливу увагу на практичних питаннях заповнення розділів декларації, особливостях подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані та про відкриття валютного рахунку в установах банків-нерезидентів. Додатково було окреслено законодавчі новели щодо визначення кола членів сім’ї та інформації, яка зазначається у декларації.

Викладач представив аудиторії зміни в антикорупційному законодавстві, що набрали чинності з 1 січня 2020 року, а також обговорив з учасниками семінару проблемні питання, які можуть виникнути під час застосування новел.

Детально професор зупинився на судовій практиці розгляду справ про порушення вимог фінансового контролю, положеннях законодавчих обмежень щодо сумісництва й суміщення з іншими видами діяльності, охарактеризував проблемні питання заповнення декларацій і повідомлень та окреслив типові помилки при їх заповненні.

На завершення семінару його учасники мали можливість обмінятися своїми думками, отримати відповіді на запитання та корисні практичні рекомендації від викладача.