Національна школа суддів України

Практичні аспекти онлайн вирішення судових спорів

9 червня 2021 року Національна школа суддів України за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” та у співпраці з Національним суддівським коледжем (Ріно, США) продовжила серію відкритих вебінарів для суддів, помічників суддів, працівників апарату суду та адвокатів з обговорення й обміну досвідом із американськими колегами актуальних питань повсякденної суддівської діяльності.

Тематичний вебінар відкрили проректор Володимир Мазурок, керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Девід Вон та директор спеціальних програм у Національному суддівському коледжі США Вільям Брансон. Було зазначено, що сучасні глобальні тенденції в застосуванні технологій, а також пандемія COVID-19 висунули на перший план необхідність у простих, швидких та дистанційних способах вирішення спорів без потреби звертатися до традиційних судових установ. Судові системи декількох країн уже впровадили елементи онлайн вирішення спорів (ОВС), а в деяких випадках, і повне вирішення справ онлайн в судах. Наразі українські суди долають проблеми, викликані надмірним судовим навантаженням, недостатньою кількістю працівників, наслідками пандемії COVID-19, що спричиняють обмежений доступ до правосуддя та затримку в правосудді для багатьох українців.

Онлайнове заняття з практичних аспектів онлайн вирішення спорів  провели начальник відділу судових послуг Адміністративного судового управління при Верховному суді штату Аризона Маркус Рейнкенсмеєр та Високоповажний суддя суду першої інстанції у штаті Колорадо Девід Прінс. У ході спільної презентації викладачі зосередили увагу слухачів і слухачок на практичних аспектах розробки, впровадження та вимірювання успішності платформ ОВС, а також на потребі лідерам судової влади України очолити  процес щодо покращення якості судових послуг та спільно з державними і приватними установами полегшити українським громадянам доступ до правосуддя.

Загалом у вебінарі взяло участь понад 60 осіб – суддів, помічників суддів, працівників апаратів судів, адвокатів, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, тренерів Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів стосуватиметься питань терапевтичної юриспруденції та судів з вирішення соціальних проблем у США і відбудеться 15 червня 2021 року.