Національна школа суддів України

Практичні аспекти роботи секретарів судових засідань

21–25 лютого 2022 року Національна школа суддів України проводила підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих та апеляційних господарських судів у програмі “Zoom”.

З вітальним словом виступив директор Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який ознайомив із програмою підготовки та побажав слухачам успіхів в отриманні знань та підвищенні свого професійного рівня.

Суддя Господарського суду Запорізької області, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко розповість про застосування практики Європейського суду з прав людини в національному судочинстві, застосування положень Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та реалізацію принципу верховенства права в Україні.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Юлія Фещенко розкриє питання щодо доказів і доказування в судочинстві, зосередить увагу слухачів на використанні електронних доказів і питаннях участі прокурора в судовому процесі. 

Під час лекції судді Галицького районного суду міста Львова Катерини Котельви слухачі отримають інформацію про порядок компенсації судових витрат стороні судового провадження і розмежування заяв майнового та немайнового характеру.

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний детально зупиниться на обговоренні відповідальності за порушення господарських зобов’язань.

Пізнавальною буде лекція судді Жовтневого районного суду
міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайла Зіміна, який ознайомить із принципами функціонування мережі Інтернет та надасть слухачам практичні поради щодо дотримання правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет.

Слушним буде виступ начальника відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Вадима Коваля стосовно роботи в модулях “Електронний суд”, “Електронне діловодство”, “Автоматизований розподіл”, “Електронний кабінет” та здійснення обміну електронними документами між судом і учасниками судового процесу за допомогою підсистеми “Електронний суд”.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна надасть роз’яснення щодо основних змін у вимогах до оформлення документів відповідно до ДСТУ 4163:2020 і залучить учасників до обговорення правил ведення діловодства в судах.

Про техніки безконфліктного спілкування, методики оптимізації робочого часу і професійну етику працівників апаратів судів слухачі дізнаються з лекцій доцента кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидата психологічних наук Аліни Бунас.

Під час лекцій і практичних занять, які проведе головний спеціаліст відділу “Вінницький навчальний центр” Національної школи суддів України Олена Хавлюк, слухачі вдосконалять свої знання та практичні навички щодо українського ділового мовлення і мистецтва правового письма.

Суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Лілія Дараган обговорить гендерні аспекти в організації роботи суду.

Як правильно надавати домедичну допомогу, викликати швидку допомогу, зупиняти кровотечу навчить начальник Департаменту організації безпеки життєдіяльності в Української служби  порятунку Іван Павлишин.

Повний текст програми підготовки секретарів судових засідань місцевих та апеляційних господарських судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.