Національна школа суддів України

Практичні навички майбутні судді формують у місцевих господарських судах

21 грудня 2018 року заступник начальника відділу забезпечення діяльності ректорату Володимир Поплавський зустрівся із суддями–наставниками, слухачами та слухачками, які проходять стажування в господарському суді Запорізької області. У цьому суді проходять стажування 17 кандидатів і кандидаток на посади судді.

На цій зустрічі спікерами були голова господарського суду Запорізької області Михайло Мірошніченко, судді–коучі Лариса Сушко, Володимир Кричмаржевський, Ігор Горохов, Віталій Корсун та керівник апарату суду Олена Вознесенська.

Учасники зустрічі обговорили організацію проходження стажування в суді, спілкування наставників та слухачів і слухачок, виконання ними в суді завдань, визначених індивідуальними планами стажування, а також інші питання, що виникають під час стажування.

З метою створення належних умов стажування та роботи з документами в господарському суді Запорізької області слухачам і слухачкам виділено чотири окремих приміщення.

На порядку денному майбутніх суддів – продовження ознайомлення з організаційним забезпеченням суду щодо розгляду господарських справ: робота канцелярії та архіві суду; облік вхідної та вихідної кореспонденції; облік справ та їх автоматизований розподіл; порядок видачі копій судових рішень.

У цей день частина слухачів і слухачок відвідали судові засідання.

Михайло Мірошніченко, який є наставником, розповів, що після завершення кожного судового розгляду справи, де були присутніми майбутні судді, спільно обговорювали не тільки предмет та правові підстави позовних вимог, а також і роль головуючого судді.

Коучі Лариса Сушко, Володимир Кричмаржевський, Ігор Горохов і Віталій Корсун зазначили, що в ході стажування слухачі та слухачки сумлінно виконують усі завдання, є дисциплінованими та коректними, систематично засвоюють програму стажування.

Майбутні судді жваво ділилися своїми враженнями стосовно уважного ставлення всього колективу суду до них, виказували вдячність за отримання безпосереднього досвіду. Їм  надана можливість знайомитися як з матеріалами справ, так і з архівними справами. Вони отримують допомогу в написанні проектів рішення суду в господарській справі.

Володимир Поплавський звернув також увагу, що отримані в аудиторіях теоретичні та практичні знання необхідно відпрацювати безпосередньо в судах. Він запропонував взяти активну участь у підготовці та проведені модельних судових засідань з метою адаптації кожного майбутнього судді до ролі головуючого у справі.