Національна школа суддів України

Практичні навички медіатора в діяльності професійного судді

14 вересня 2018 року у місті Харкові регіональним відділенням проведено семінар  для суддів  на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”. Це останній, у низці заходів, семінар  за цією тематикою, що  організовано Харківським регіональним відділенням у співпраці з громадською спілкою “Українська академія медіації” в якому взяли участь судді Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької, Луганської областей.

З вітальними словами до слухачів звернулась директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка ознайомила присутніх із регламентом семінару,  побажала плідної роботи та подякувала учасникам за зацікавленість навчальним заходом.

Для проведення навчання  запрошена досвідчена суддя Апеляційного суду Харківської області – медіатор,  на теперішній час член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова.  

Викладач розпочала навчання із перегляду тематичних відеоматеріалів,  після чого  була проведена жвава дискусія, на якій слухачі обговорювали переваги та складнощі впровадження медіації та інших примирних процедур в Україні.

Лариса Швецова здійснила загальний огляд  позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством України, акцентувала увагу суддів на істотних відмінностях позасудової процедури медіації від процедури врегулювання спору за участю судді. Окрему увагу доповідач звернула на важливість ознайомлення учасників судового процесу з медіацією та мотивування їх до участі у цій процедурі.

Протягом дня учасники заходу обговорювали критерії, що можуть бути визначальними для оцінки суддею можливості вирішення справи шляхом медіації, вирішували задачі та брали участь у рольовій грі.