Національна школа суддів України

Практичні навички надання домедичної допомоги

16, 28 лютого та 9 березня 2022 року Національна школа суддів України проводить тренінги для суддів та працівників апарату Вищого антикорупційного суду “Надання домедичної допомоги”.

У День єднання на початку тренінгу прозвучав Державний Гімн України.

Заходи відбуваються за участі начальника департаменту організації безпеки життєдіяльності громадської організації  «Українська служба порятунку», тренера, інструктора з надання домедичної допомоги Івана Павлишина.

Навички з надання невідкладної допомоги є необхідними та цінними у критичних ситуаціях, пов’язаних зі здоров’ям та життям людини. Їх знання та використання в потрібний момент може зіграти вирішальну роль до прибуття кваліфікованої медичної допомоги.

У ході тренінгу учасники опанують теоретичний матеріал за допомогою інтерактивних лекцій з використанням презентацій PowerPoint та зможуть закріпити отримані знання під час практикуму під керівництвом тренера, а також ознайомляться з принципами надання невідкладної допомоги: проведенням первинного огляду потерпілого, правилами виклику швидкої допомоги, послідовністю надання першої допомоги залежно від невідкладного стану потерпілої особи. Учасники дізнаються, як привести потерпілу особу у відновне положення до прибуття медичної допомоги, навчаться визначати та кваліфікувати види невідкладних станів потерпілих. Тренер надасть практичні поради щодо психологічної готовності до вчинення дій з надання першої допомоги та оперативного залучення, при необхідності, до цього інших людей.

Викладач продемонструє алгоритм дій з надання невідкладної допомоги особам у критичних станах, викликаних порушенням роботи серцево-судинної та неврологічної систем (гіпертонічний криз, інсульт, інфаркт, епілепсія), окрему увагу зосередить на серцево-легеневій реанімації в умовах, що виключають застосування медичних препаратів та спеціалізованого обладнання.

На завершення тренер зосередить увагу на відпрацюванні практичних навичок з надання першої домедичної допомоги потерпілим, що втратили свідомість, та розповість про евакуацію постраждалих з вибухонебезпечних зон, зупинку кровотеч, фіксацію переломів перед евакуацією та транспортування потерпілого.

Учасники, працюючи індивідуально, виконають вправи під керівництвом тренера та з урахуванням його практичних рекомендацій закріплять вивчений теоретичний матеріал.