Національна школа суддів України

Практичні навички надання невідкладної допомоги

26 лютого, 1 та 2 березня 2021 року Національна школа суддів України проводить із дотриманням вимог карантинних обмежень семінар-практикум для працівників апарату Вищого антикорупційного суду на тему: “Надання домедичної допомоги працівниками апаратів судів”.

Навчальний захід проведе начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності громадської організації “Українська служба порятунку”, тренер, інструктор з надання домедичної допомоги Іван Павлишин.

Навички з надання невідкладної допомоги є необхідними та цінними у критичних ситуаціях, пов’язаних із здоров’ям та життям людини, чи то відвідувачем суду, чи просто перехожим на вулиці. Їх знання та використання в потрібний момент можуть зіграти вирішальну роль до прибуття кваліфікованої медичної допомоги.

Під час навчання учасники опанують теоретичний матеріал за допомогою інтерактивних лекцій із використанням презентацій Power Point та зможуть закріпити його за допомогою практикуму під керівництвом тренера.

У першій частині семінару працівники апарату суду ознайомляться з принципами надання невідкладної допомоги: проведенням первинного огляду потерпілого, правилами виклику швидкої допомоги, послідовністю надання першої допомоги залежно від невідкладного стану потерпілої особи. Учасники семінару дізнаються, як привести потерпілу особу у відновне положення до прибуття медичної допомоги, навчаться визначати та кваліфікувати види невідкладних станів потерпілих. Тренер надасть практичні поради щодо психологічної готовності до вчинення дій із надання першої допомоги та оперативного залучення, при необхідності, до цього інших людей.

Викладач наочно продемонструє алгоритм дій із надання невідкладної допомоги особам у критичних станах, викликаних порушенням роботи серцево-судинної та неврологічної систем (гіпертонічний криз, інсульт, інфаркт,  епілепсія), окрему увагу зосередить на серцево-легеневій реанімації в умовах, що виключають застосування медичних препаратів та спеціалізованого обладнання.

Другу частину семінару буде присвячено вивченню теоретичного матеріалу та відпрацюванню практичних навичок надання допомоги потерпілому з частковою непрохідністю дихальних шляхів. Викладач продемонструє порядок надання допомоги при кровотечах, ранах, опіках, ураженні струмом, больовому шоці, травмах різного походження.

Учасники семінару, працюючи індивідуально, виконають  вправи під керівництвом тренера та з урахуванням його практичних рекомендацій закріплять вивчений теоретичний матеріал.