Національна школа суддів України

Практичні навички налагодження комунікації

23 червня 2021 року Національна школа суддів України спільно з регіональним благодійним фондом “Право і демократія” за  підтримки та сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” провела всеукраїнський онлайн–тренінг для працівників апаратів судів і Служби судової охорони “Покращення рівня доступу осіб з порушенням слуху до правосуддя”.

Онлайновий тренінг відкрили начальник відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук та Голова правління Фонду “Право і Демократія” Андрій Бурий.

Спікери зауважили, що основною гарантією реалізації рівності перед законом виступає рівність перед судом і забезпечення доступу до нього всіх осіб. Для досягнення цього принципу необхідно підвищувати дієвість захисту особи від дискримінації шляхом удосконалення системи правосуддя та підвищення довіри до судів з боку громадськості  через покращення сервісів для вразливих груп населення, зокрема, для осіб з порушенням слуху.

Андрій Бурий підкреслив, що співпраця з  Національною школи суддів України є вкрай необхідною та важливою. Проєкт “Покращення рівня доступності нечуючих осіб та осіб з порушенням слуху до правосуддя” надасть додаткових знань і практичних навичок працівникам апаратів судів і таким чином допоможе уникнути дискримінації вразливих груп відвідувачів суду.  

Онлайн–тренінг проведено командою досвідчених тренерів – кандидаткою педагогічних наук, головою правління Громадської організації “Вінницька міська організація соціального розвитку та становлення окремих малозахищених категорій молоді “Паросток” Іриною Саранчою; заступницею директора Вінницького соціально–економічного інституту Університету “Україна” Світланою Ілініч; директором Фонду “Право і Демократія” Віталієм Разіком, експерткою у сфері комунікацій та навчальних програм Ольгою Давид, тренеркою Громадської організації “Міст”, перекладачкою жестової мови Наталею Московець. 

Учасники та учасниці підсумували результати тренінгів, проведених у рамках проєкту “Покращення рівня доступності нечуючих осіб та осіб з порушенням слуху до правосуддя” та висловили упевненість у подальшій плідній співпраці в цьому напрямі.

Під час тренінгу слухачі та слухачки ознайомилися із загальними поняттями про осіб з порушенням слуху, правовими основами доступу до суду такої категорії відвідувачів, вивчили практичні навички налагодження комунікації нечуючих осіб із працівниками апаратів судів і судової охорони, зокрема, за допомогою основ жестової мови, напрацювали основи ефективної комунікації в судовому процесі та взаємодії з перекладачем жестової мови під час судового процесу.

Дистанційне заняття  було присвячено інтерактивній роботі, обговоренням, дискусіям щодо питань співпраці працівників апаратів судів і Служби судової охорони задля забезпечення доступу особам із порушеннями слуху до суду.