Національна школа суддів України

Практичні навички роботи секретаря судового засідання

4–8 листопада 2019 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання  місцевих загальних  та апеляційних судів.

Директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець під час вітального слова зазначив, що метою підготовки є удосконалення професійних знань і вмінь, ознайомив секретарів з тижневою програмою підготовки.

Під час заходу слухачі обговорять із суддею Одеського окружного адміністративного суду Людмилою Юхтенко взаємодію зі ЗМІ та організацію судового процесу, на якому присутні представники ЗМІ.  

Суддя Ширяївського районного суду Одеської області Ольга Алексєєва зверне увагу на процесуальні засади діяльності секретарів судового засідання та основні вимоги до складання та оформлення процесуальних документів.

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Маргарита Цховребова ознайомить секретарів судового засідання з методикою оптимізації робочого часу, навчить говорити “ні” та будувати стратегію кар’єрного зростання й саморозвитку.

Важливою частиною підготовки будут інтерактивні лекції помічника судді Приморського районного суду м. Одеси Ольги Лещенко щодо методики роботи секретаря судового засідання з матеріалами судових справ та взаємозамінюваності помічника і секретаря судових засідань.

Практичний психолог, кандидат психологічних наук Маргарита Журавльова розповість про психологічні аспекти спілкування з агресивно налаштованими відвідувачами суду, про комунікацію з людьми з особливими потребами та навчить техніці безконфліктної взаємодії працівників.

Завідувач сектору організації семінарів за договорами відділу підвищення кваліфікації кадрів ОРІДУ НАДУ при Президентові України Людмила Шматоваленко попрацює над мистецтвом правового письма та процесуального документування, ознайомить із вимогами до оформлення документів, особливостями правопису з урахуванням змін та доповнень до сучасного ділового стилю під час складання проектів судових документів.

Із суддею Красноокнянського районного суду Одеської області Оленою Бурдинюк секретарі судового засідання детально розберуть дії при підготовці   цивільних  справ до судового розгляду.

Порядок проведення судового засідання при різних формах судового провадження обговорюватиме з учасниками суддя Суворовського районного суду м. Одеси Інна Мурманова.

Заступник керівника апарату Апеляційного суду Одеської області Ольга Багнюк розгляне інноваційні методи ведення діловодства, особливості роботи секретаря судового засідання в комп’ютерній програмі «Д-3» та наголосить на підставах для притягнення державного службовця до дисциплінарної відповідальності, видах дисциплінарних стягнень і загальних умов їх застосування.

Тему щодо особливих порядків судового розгляду, кримінального провадження на підставі угод та кримінального провадження у формі приватного обвинувачення розкриє Ігор Загородній – адвокат, доцент кафедри криміналістики Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат юридичних наук.

У формі інтерактивної міні-лекції, практичних завдань і обговорення працюватиме суддя Центрального районного суду м. Миколаєва Дмитро Тішко, який детально зупиниться на  повноваженнях секретаря судового засідання, які закріплені в положеннях Кримінального процесуального кодексу України, а також розгляне проблемні питання організації роботи зі зверненнями громадян у місцевих та апеляційних судах.

 Також для цієї ж категорії слухачів 5 листопада 2019 року буде проведений  семінар на тему: “Технічна фіксація судового процесу”, в якому в якості викладачів візьмуть участь: суддя у відставці Ганна Приміч, начальник юридичного відділу територіального управління Державної судової адміністрації України в Одеській області Ніна Львова, помічник судді Приморського районного суду м. Одеси Ольга Лещенко, системний адміністратор (спеціаліст з інформаційних технологій) Київського районного суду м. Одеси Олександр Дуднік та секретар судового засідання Київського районного суду м. Одеси Ганна Нефедова.