Національна школа суддів України

Практичні поради з написання судових рішень

1 жовтня 2018 року в Харківському регіональному відділенні слухачі однієї із груп спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді опанували засади написання судових рішень у цивільному судочинстві.

Інститут судового рішення охоплює весь масив актів суду, які ухвалюються  протягом всього судового процесу на різних його стадіях та в рамках різних судових процедур. Викладачі Лілія Гуцал та Вікторія Міхеєва ознайомили майбутніх колег із такими різновидами судових рішень у цивільному судочинстві,  як заочне та додаткове рішення, ухвала суду, ухвала судді, судовий наказ тощо. Кандидати з’ясували, що ці акти відрізняються один від одного як за формою, так і за змістом, можуть мати різний предмет, мету та неоднаково впливають на суспільні відносини, які виникають між учасниками процесу, а в деяких
 випадках – і поведінку інших суб’єктів.

Під час виконання вправи “Загальний аналіз судового рішення”  учасникам малих груп для аналізу надавався однаковий для всіх текст судового наказу. Питання, поставлені на обговорення, для кожної  міні-групи були різними. Так, кандидати проаналізували вступну та описову частини судового наказу, резолютивну частину наказу з огляду на вирішення матеріально-правових питань та в частині порядку і строку подання заяви про його скасування.

Одне з практичних завдань тренінгу передбачало розгляд різноманітних клопотань, заявлених сторонами по справі. Активність кандидатів та кандидаток під час виконання цього завдання, їх уміння висловлювати думки та обґрунтовувати свою правову позицію свідчили про наявність у майбутніх суддів високих теоретичних знань та бажання отримати практичні навички.