Національна школа суддів України

Практика Європейського суду з прав людини для помічників суддів Верховного Суду

8 червня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України проведено для помічників суддів Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду семінар “Впровадження європейських стандартів із прав людини в українське судочинство. Практика Європейського суду з прав людини. Механізми виконання рішень цього Суду на території України”.

Семінар провів керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, кандидат юридичних наук Расім Бабанли.

До програми заходу включено інтерактивну лекцію з виконанням ситуативних вправ та обговоренням результатів виконаних завдань.

На початку семінару викладач нагадав учасникам загальні застереження щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини, зосередивши увагу на проблемних питаннях застосування статті 8 Конвенції та статті 1 Першого Протоколу до Конвенції.

Особливості застосування практики Європейського суду помічники суддів розглянули на прикладі рішень у справах “Савіни проти України”, “Устименко проти України”, “Лазоріва проти України”, після чого виконали практичні вправи з подальшим обговоренням результатів виконання.

Також Расім Бабанли розповів слухачам про застосування практики Європейського суду з прав людини в розрізі аналізу практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду та обговорив з ними найтиповіші помилки.

Механізми виконання рішень Європейського суду з прав людини на території України передбачають заходи як загального, так й індивідуального характеру. На розгляді цих заходів й зосередив увагу викладач.

На завершення, учасники семінару отримали корисну інформацію щодо правової природи Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей та особливості її застосування в судовій практиці.