Національна школа суддів України

Практика Європейського суду з прав людини із застосування положень статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав і основоположних свобод

27 квітня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено тренінг на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”.

Вітальними словами тренінг відкрив директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив суддів з метою, програмою та регламентом роботи заходу.

Для проведення тренінгу тренерами запрошено суддю Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидата юридичних наук, доцента Василя Ількова, суддю Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Вікторію Міхеєву та суддю господарського суду Дніпропетровської області Олександра Крижного.

Під час тренінгу судді ознайомились зі змістом та метою статті 1 Першого протоколу, основними принципами, понятійним апаратом та критеріями втручання Конвенції, обговорили проблемні питання, які виникають у судовій практиці при застосування статті 1 Першого протоколу Конвенції.

Тренінг пройшов із застосуванням інтерактивних методів навчання: міні-лекцій із використанням презентацій Power Point, дискусій, презентацій роботи в малих групах із подальшим їх обговоренням.

Програмою тренінгу було передбачено виконання суддями-слухачами практичних завдань, побудованих із використанням конкретних справ Європейського суду з прав людини. Представлення результатів роботи в малих групах з обох завдань було проведено у вигляді рольової гри.

Окрім того, у ході тренінгу слухачі пройшли індивідуальні письмові тести: первинне (за самостійно опрацьованими вдома рішеннями ЄСПЛ) і фінальне тестування (за результатами проведення тренінгу). Після проведення кожного з тестувань було проведено модеровану дискусія з елементами експрес-опитування за допомогою клікерів.

Після завершення тренінгу тренери заповнили анкети оцінювання суддів-слухачів, а з метою зворотного зв’язку – було проведено анкетне опитування учасників.