Національна школа суддів України

Практика Суду Європейського Союзу у правовому полі України

24 січня 2020 року в Касаційному господарському суді у складі Верховного Суду пройшла міжнародна науково-практична конференція “Застосування практики Суду ЄС у правовому полі України”, організована за підтримки Проекту Європейського Союзу “Право-Justice”.

Конференцію відкрили заступник Голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду Богдан Львов та ключовий міжнародний експерт Проекту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Галлант. У заході також взяли участь суддя Загального суду ЄС Віргіліус Валанчус, суддя Вищого земельного суду м. Франкфурт-на-Майні Др. Уте Мокель, провідні вітчизняні фахівці у галузі права ЄС, судді та працівники апарату Верховного Суду, місцевих і апеляційних судів.

Робота конференції проходила в секційному форматі. Під час першої секції, яка мала назву “Особливості імплементації права ЄС у правовій системі його держав-членів та третіх країн, особливості правосуддя”, міжнародні та національні експерти розглянули питання щодо: судової незалежності у світлі останніх рішень Суду ЄС; права ЄС та acquis: загальна структура та особливості; процедур та юрисдикції Суду ЄС; правових позицій ЄС у справах про захист конкуренції та у сфері державної допомоги; застосування практики ЄС тощо.

Друга секція стосувалася Угоди про асоціацію між Україною і ЄС та acquis у судовій практиці України. Тут експерти зосередили увагу учасників конференції на питаннях, які стосуються впливу права ЄС на формування законодавчого поля в Україні, механізмів захисту прав осіб в Суді ЄС та правових основах застосування Угоди про асоціацію між Україною і ЄС (ЄС у судові практиці України).

Учасниками науково-практичної конференції були працівники тестологічного центру Національної школи суддів України Катерина Леонтович і Галина Прокопанич.