Національна школа суддів України

Практика та проблеми розгляду справ, пов’язаних із протидією торгівлі людьми

7–8 листопада 2018 року в місті Запоріжжі регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за підтримки Міністерства міжнародних справ проводить семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів Запорізької області на тему: “Практичні аспекти застосування судами України законодавства з протидії торгівлі людьми, особливо малолітніми та дітьми”.

Відкриваючи захід, головний спеціаліст регіонального відділення Ніна Свічкар розповіла про мету та регламент семінару, заступник Координатора Програми Оксана Горбунова ознайомила учасників з програмою та представила викладачів.

Голова Запорізького апеляційного суду Валерій Бєлка звернув увагу на актуальність та важливість теми семінару. Інформація Оксани Горбунової про останні тенденції та напрямки протидії торгівлі людьми в Україні в рамках програм Представництва МОМ в Україні викликала зацікавленість суддів.

Питання щодо кримінально-правової характеристики злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, та обставин, що підлягають доказуванню, розкрив доцент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, провідний науковий співробітник юридичного факультету, доктор юридичних наук Андрій Орлеан, який також розповів про відмежування торгівлі людьми від суміжних складів злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, їх кваліфікацію за сукупністю з іншими злочинами та провів детальний аналіз змін законодавства особливостей застосування новел статті 149 Кримінального кодексу України.

Зі жвавим обговоренням було проведено роботу суддів  у малих групах за фабулами кримінальних правопорушень, пов’язаних із торгівлею людьми.

Суддя Апеляційного суду Донецької області Любомир Никифоряк обговорив із колегами особливості судової практики у кримінальних провадженнях, пов’язаних із торгівлею людьми, й оцінку доказів та призначення судами покарань за вчинений злочин.

Завершився перший день семінару лекцією Віталія Касько щодо міжнародного співробітництва під час кримінального провадження за фактами торгівлі людьми.

Другий день семінару буде розпочато з обговорення етичних аспектів судового розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів торгівлі людьми з урахуванням прав та інтересів потерпілих осіб та проблемних питань відшкодування заподіяної шкоди потерпілим від торгівлі людьми та вирішення цивільних позовів.

Прокурор першого наглядового відділу Генеральної прокуратури України Олександр Єгоров розгляне із суддями проблеми в роботі прокуратури за фактами торгівля людьми і використання міжнародно-правової допомоги при проведенні процесуальних дій.

Адвокат Харківської колегії адвокатів Геннадій Герасименко розповість про  актуальні питання захисту потерпілих у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми під час судового розгляду та зупиниться на можливих шляхах виходу зі складних ситуацій при розгляді цієї категорії справ.

Секретами пошуку інформації з питання виявлення та документування кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми, поділиться керівник відділу інформаційних технологій Представництва МОМ в Україні Віктор Заскальний.

На завершення буде проведено анкетування щодо якості й актуальності семінару.

Повний текст програм семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.