Національна школа суддів України

Практика ухвалення судових рішень

20 квітня 2021 року Національна школа суддів України за сприяння Програми USAID “Нове правосуддя” та у співпраці з Національним суддівським коледжем у місті Ріно (США) розпочала третю серію відкритих вебінарів для суддів, помічників суддів та працівників апарату суду з обговорення та обміну досвідом із американськими колегами щодо актуальних питань повсякденної суддівської діяльності, зокрема, і під час пандемії. Навчання проходитиме протягом квітня–червня 2021 року.

Перший вебінар присвячено надзвичайно важливій темі “Ухвалення судових рішень”. Захід відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, керівник Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове Правосуддя” Девід Вон та менеджер із суддівської освіти Національного суддівського коледжу у місті Ріно, штат Невада, США Брайан Волкер.

Спікером вебінару був голова Першої палати Апеляційного суду штату Аризона, США, Почесний суддя Самюель Тумма. У ході своєї презентації пан Тумма охопив дуже важливі аспекти діяльності судді, результатом яких є ухвалення рішень, що впливають на життя і долі людей. Спікер зосередив увагу учасників та учасниць на психологічних аспектах процесу ухвалення рішень та факторах, що впливають на нього, а також розповів, як тип особистості й етичні міркування судді можуть вплинути на процес прийняття рішень у суді першої інстанції або під час апеляційного перегляду. Окрім того, Почесний суддя надав практичні поради із свого власного досвіду, які допоможуть українським суддям у написанні збалансованих судових рішень, наприклад, сутність та застосування п’ятикрокової моделі написання судового рішення, важливість визначення власного стилю, дискреційних повноважень судді, розпізнавання факторів, які можуть стати причиною скасування рішення апеляційним судом тощо.

Виступ і відверта розмова українських суддів із своїм американським колегою, який щиро поділився своїм досвідом, справили на них сильне враження і тому, підбиваючи підсумки навчального дня, проректор НШСУ Наталія Шукліна запропонувала включати у програми підготовки суддів, особливо першої інстанції, у Національній школі суддів України перегляд запису цього вебінару.

Загалом учасниками заходу стали понад 200 суддів Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, судів першої і апеляційної інстанцій, експертів Програми USAID “Нове правосуддя”, представників та тренерів Національної школи суддів України.

Наступний із серії онлайн–вебінарів, який буде присвячено особливостям розгляду “складних” сімейних справ, відбудеться 12 травня 2021 року.