Національна школа суддів України

Практика використання рішень Європейського суду з прав людини

17–18 листопада 2015 року в місті Ужгороді Національна школа суддів України спільно Апеляційним судом Закарпатської області проводить семінар для  суддів місцевих загальних судів та Апеляційного суду Закарпатської області на тему: “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

Участь у семінарі  беруть 12 суддів місцевих загальних судів та 11 суддів Апеляційного суду Закарпатської області.

Вітальними словами семінар відкрили директор Львівського регіонального Оксана Польна та голова Апеляційного суду Закарпатської області Віталій Дроботя. 

Для проведення семінару запрошено суддів Апеляційного суду Закарпатської області:  кандидата юридичних наук Ганну Фазикош та Лілію Симаченко,  а також   начальника Управління з питань дотримання права на інформацію та права на звернення Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини  Ірину Кушнір.

Фасилітаторами семінару запрошено суддю Апеляційного суду Закарпатської області Олену Кожух та суддю Перечинського районного суду Закарпатської області, кандидата юридичних наук Вадима Чепурнова.

Під час семінару судді розглянуть такі питання:

  • позитивні і негативні зобов’язання держави;
  • оцінка обґрунтованості клопотань про обрання запобіжного заходу та втручання в права, гарантовані статтями 5 та 8 Конвенції;
  • забезпечення принципу змагальності на всіх стадіях судового процесу;
  • перевірка обґрунтованості постанов про закриття кримінальних проваджень щодо жорстокого поводження та смерті особи (статті 2 та 3 Конвенції).

Значну увагу буде приділено розгляду позитивної та негативної практики використання рішень ЄСПЛ національними судами і  варіантів посилання на конкретні рішення ЄСПЛ.

Окрім того, учасники семінару виконають практичні завдання  на основі конкретних рішень ЄСПЛ.

Повний текст програми семінару суддів місцевих загальних судів  та Апеляційного суду Закарпатської області розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав у ньому участь, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Організаційні заходи щодо проведення семінару забезпечено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.