Національна школа суддів України

Практика врегулювання спорів за участю судді в цивільному судочинстві

13–14 липня 2020 року Національна школа суддів України провела онлайн семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “Врегулювання спорів за участю судді в цивільному судочинстві”.

Навчальний захід розпочато відеопривітанням очільниці відділу підготовки викладачів (тренерів) – радниці Національної школи суддів України Ольги Шаповалової, яка розповіла про мету, цілі та структуру семінару, а також висловила сподівання, що семінар буде продуктивним і корисним.

Директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенць також  привітав учасників та учасниць і підкреслив актуальність теми семінару.

Провели семінару Ольга Шаповалова, судді Дмитро Кратко, Андрій Потапенко, Олександр Тиханський, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Національної школи суддів України Андрій Маслюк, викладачі відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Лілія Гуцал та Юлія Герус.

Програма семінару має три розділи: “Врегулювання спору за участю судді: поняття, принципи, переваги. Міжнародний досвід. Відмінність від інших альтернативних способів врегулювання спорів;  “Психологічні аспекти врегулювання спорів за участю судді”; “Порядок та умови проведення ВСС у цивільному судочинстві”.

Під час семінару судді опрацювали теоретичний матеріал та виконали практичні завдання, що допоможуть зрозуміти переваги врегулювання спорів за участю судді та набути навичок і вмінь застосування цієї процедури на практиці, засвоїли відповідний алгоритм проведення процедури ВСС, а також оволоділи  новими знаннями та навичками щодо юридичних і психологічних прийомів (засобів) для врегулювання спору між сторонами за участю судді.